Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ангелски сладкиш

Не е ясно дали ангелите изобщо се хранят, но преди много години е измислен сладкиш, известен като Храната на ангелите или Ангелски сладкиш. Другото му име е Снежен хълм. Той е чисто бял, въздушен, а ароматите на ванилия и бадем отнасят на седмото небе всеки, който го опита. Но за да го приготвите, ще трябва да се запасите с наистина адско търпение, защото се прави доста трудно.

Според легендата Ангелският сладкиш се е появил благодарение на спестовни пенсилвански готвачи, които след приготвянето на тесто, за което били необходими само жълтъци, се чудели какво да направят с белтъците. Но това е само една от версиите. Според друга, произходът на въздушния сладкиш се крие далече на Изток.

Според трета легенда рецептата е измислена от роби, които имали силни ръце и можели да превръщат белтъците в гъста пяна.

Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Рецепта за ангелски сладкиш

Най-популярна е рецептата за ангелски сладкиш от 1881 година, според която за приготвянето на вълшебната сладост са неохбодими 12 яйца, 370 г масло, 370 г захар. Маслото се бие със захарта, докато стане на пяна.

След това се добавят предварително разбитите на белтъци яйца и всичко се бие до лека пяна. В 400 г брашно се добавят две чаени лъжички бакпулвер и брашното се добавя към яйчената смес.

Зарадвайте домашните за Коледа с Ангелски сладкиш

Добавя се също така половин чаша подсладено прясно мляко, всичко се разбърква много бързо и се бие за около минута. За аромат се добавя ванилова и бадемова есенция.

Пече се в тава или форма за кекс, която предварително е намазана с мазнина. Поставя се в умерено гореща пещ, по-малко от 200 градуса, като от време на време близо до тавата се поставя съдче с вода, за да е влажен въздухът във фурната.

Има и по-лесен вариант за Ангелския сладкиш - една чаена чаша брашно се смесва с 1 чаена лъжичка бакпулвер и се пресява през сито четири пъти. Белтъците на 11 яйца се разбиват на пяна и се добавя есенция от ванилия и бадем.

Всичко бързо се разбърква и се излива в тава, застлана с хартия, която не е намазана с мазнина. Пече се около 40 минути. След като е готов, сладкишът се слага за 8 часа в хладилник и се сервира с плодове и сметана.

Ангелският сладкиш е идеален за коледната трапеза и стои добре до коледните сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest