Клонирано месо на трапезата ни без да знаем

Свинско месо

Клонирано месо отдавна има на трапезата на жителите на европейските страни. Този шокиращ факт разкри германското издание Дойче веле. От разследването на вестника става ясно, че от години Европа внася сперма, яйцеклетки и дори мляко от клонирани животни.

Със семенната течност се оплождат женски животни, чието поколение се разфасова и пуска в търговската мрежа. По този начин клонираното месо присъства на трапезата във всеки дом в държавите членки на Европейския съюз, без хората да си дават сметка за това.

От години се водят спорове относно допускане на клонирано месо за масова консумация. Европейската комисия е за допускането му, докато Европарламентът категорично се противопоставя.

месо

От изнесените данни става ясно, че дебатът всъщност е излишен, защото клонираното месо отдавна присъства в менюто ни.

Дори и да се опитате да си купите неклонирано месо от магазина, няма как да направите разликата, защото фермерите не са задължени да обозначават подобно месо със специални етикети или да отбелязват това обстоятелство, където и да било на опаковката.

Естествено няма как да си купим месо от наистина клонирани

животни, защото то би било ужасно скъпо. Но месото на техните потомци е на цената на обикновеното и човек просто не може да направи разликата между двете.

Редица изследвания са направени и резултатите от тях показват, че клонираното месо не се различава като вкусови качества от обикновеното и според учените и напълно безопасно за консумация.

Други учени, сред които и Кристоф Тен от института Testbiotech, обаче са на мнение, че все още знаем твърде малко за клонираното месо и трябва да изчакаме резултатите от допълнителните проучвания, преди да го сложим на трапезата си.

Все още делът на месните продукти от клонирани животни е твърде малък, но това не бива да звучи успокояващо, защото вече са известни редица обстоятелства, свързани със здравословното състояние на клонираните животни.

Стволови клетки

Те категорично са по-податливи на заболявания, често се раждат с деформации или се стига до усложнения в самия им процес на раждане.

От чисто технологична гледна точка клонирането е тежък, скъп и неефективен процес, което означава, че истинско месо от клонирани животни най-вероятно никога няма да се продава в супермаркетите.

От друга страна фермери, в опит да запазят копие на най-добрия си бик или да отговорят на нарасналото търсене на сперма за разплод, най-вероятно ще поискат да клонират животното.

Дори и Брюксел да не разреши консумацията на клонирано месо в Европейския съюз, продукти, произведени от клонирани животни в САЩ или Китай, ще влязат по един или друг начин на пазара.

Допитване, проведено сред жителите на държавите членки на Европейския съюз, показва, че голяма част от тях всъщност нямат нищо против да похапват клонирано месо.

Те обаче настояват това да е обозначено на етикетите, за да могат сами да решат от него ли да си купят.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати