Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ястия в българската кухня, за които никога не сте чували

Ястия в българската кухня, за които никога не сте чували

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Ястия в българската кухня, за които никога не сте чували

Българските кулинарни традиции са неизменна част от историята и културата ни. Те са част от обичаите, ритуалите и дори начина на живот на българите както в миналото, така и днес.

Наред с всички съвременни храни, които бързо станаха част от дневното ни меню, на трапезата ни присъстват и традиционни български гозби, чиито рецепти са се предавали от поколение на поколение.

Няма домакиня, която да няма собствена фамилна рецепта за мусака, пълнени чушки или шкембе чорба. Все пак има и позабравени български ястия, чиито имена днес звучат като думи от езически ритуал – мелес долма, баедия, франкано, лопушки.

Ето и някои от най-вкусните, но позабравени бъргарски ястия:

Ламония

Това е вид халва, която се приготвя от мед, захар, оризово брашно, масло и каймак.

Компасто

Това е родната версия на така популярната плодова пите. Сладкишът се приготвя със задушено в масло захаросана тиква.

Лопушки

Лопушки

Това всъщност са сарми от лапад. Те са пълнени с плънка, смес от риба, ситно нарязан лук, парченца сланина, домати и подправки.

Покрекло

Особено характерно е за Северна България. Ястието се приготвя от свинско месо и вътрешности, предварителни запържени. След това се разпределя в буркани, залива се със сос, отгоре се запечатва с мазнина и се кипва за 2-3 минути.

Крокмач

Крокмач
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Изключително пикантно предястие, приготвено от лючи чушки, овче мляко и сирене. Рецептата за изпълнението му е сложна, след което трябва да отлежи поне седмица.

Разтривунка

Това е ястие, което се приготвя от малки топчета тесто, пълни с кайма и подправки. Те се сваряват до готовност във вода, заливат се с разтопено масло и се поръсват с черен и червен пипер преди поднасяне.

Чомлек

Кадън Гьобек - забравен десерт от българската кухня

Признаваме, че за чомлек най-вероятно сте чували. Става дума за онова уникално вкусно и леко пикантно ястие с телешко месо, което се приготвя в пръстен гювеч.

Кадън гьобек

Са изключително вкусни и ароматни дребни сладки, които са добре сиропирани. В средата на всяка е набучена по една ядка - от орех, бадем. В някои места на България ядките са заменени от стафиди или други сушени или захаросани плодчета.

Франкано

Зад италаианското звучене на ястието франкано се крият съвсем обикновени просеничени трохи, запържени в масълце и овкусени с подправки.

Тархана

Трахана
Снимка: Н.Акифова

Да речем, че и за нея сте чували, но пак не е от най-разпознаваемите български гозби в наши дни. Не бива да пропускате да опитате тархана, което представлява апетитно ястие от овче масло, което е сготвено с боб и накрая сгъстено с царевично брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest