Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет причини да ядем повече моркови

Пет причини да ядем повече моркови

2 от 5 Снимки

2. Предпазват от болести на сърдечно-съдовата система


Бета-каротинът, алфа-каротинът и лутеинът са антиоксиданти в състава на морковите, които се борят с холестерола, поддържайки нивата му в здравословни граници.

Това, разбира се, съвсем не означава, че можем да се храним безразборно и да разчитаме на морковите да балансират приетото количество мазнини;

Произходът на морковите може да бъде проследен във времето преди около 5000 години чрез исторически документи и картини. Никой не знае точно кога са се появили първите моркови, защото много хора ги бъркат за пащърнак, близък роднина на моркова.

Все пак морковът, такъв, какъвто го познаваме днес, е създаден през 16 век в Холандия. Тогава местни производители кръстосали червени и бледожълти моркови, за да получат симпатичния оранжев кореноплод., които днес в удоволствие си хрупкаме и влагаме в почти всяка домашна гозба.

Въпреки че никой не знае със сигурност кой и кога е открил моркова, ние сме му благодарни за тази суперхрана. А в галерията горе може да разберете и защо си заслужава да включите хрупкавия оранжев зеленчук редовно в дневното си меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати