Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Турските десерти, които си спечелиха световна любов

Турските десерти, които си спечелиха световна любов

МаринаМарина
Джедай
15642
Турски десерти

Турската кухня е известна със своите гозби, взаимствани от много държави по целия свят. Изкушенията със захар често надминават очакванията на туристите, както и на чревоугодниците, тръпнещи да изпробват някоя нова рецепта у дома.

Един такъв десерт с над 500 годишна история е Хошмерим. Той се приготвя като към изпечен грис се добавя подсладено мляко, малко вода и захар. А най-интересната съставка е добавката на обезсолено сирене, тип моцарела, което се смесва с останалите продукти. За дресинг е подходящо да се използва сметана с ядки, кокосови стърготини и/или пудра захар.

Друг много популярен десерт, добре познат и у, нас е реването. Той представлява вкусна, сладка смесица от грис, пшенични брашно, захар, олио, кисело мляко, лимонови кори, подсладена със сироп от вода, захар и лимонов сок.

Хошмерим

Ирмик халва е десерт, който се приготвя от 250 гр. масло, 650 гр. грис и 10 натрошени бадема, които се запържват до златисто. След това се прибавя 650 гр. студена вода, бърка се 10 минути, добавят се 500 гр. захар, бърка се отново, като се оставя леко да се задуши, след което е готов да се сервира. Вместо вода може да се сложи и мляко.

В редицата на най-известните турски десерти не бива да се пропуска и баклавата. Тя е един от сладкишите, които са най-любими за населението на Турция, но също така и на Балканите, както и във все повече страни по света. Корите от юфка, между които има смлени орехи, масло и са обилно сиропирани с подсладена вода изкушават малки и големи.

Кюнефе

Реването представлява блат, направен от смесването на грис, пшенично брашно, яйца, захар, олио, кисело мляко и настъргани лимонови кори. След изпичането му се сиропира със смес от вода, захар и лимонов сок.

За турския десерт кюнефе (Künefe) основната съставка е кадаифът. Той представлява тънки влакна от тесто, проста смесица от вода и брашно. Кюнефето всъщност е една традиционна арабска баница. При нея плънката е от обезсолено сирене, поставено между двата пласта кадаиф. Баницата се залива със сладък сироп и се сервира топла, гарнирана с шам фъстък.

Реване

От плодовите десерти, известни сред турската кухня, са тиквеният десерт (Kabak Tatlısı) и аналогът му, приготвен от дюли (Ayva tatlisi). Последният се приготвя, като след сваряване дюлите се запичат, поръсени със захар, канелени пръчки и ядки в основата на дюлята. Може да се гарнира с топка сладолед или пък сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest