Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Белен или небелен сусам да избера?

Белен или небелен сусам да избера?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Белен сусам

Видовете сусам са общо дванадесет, но най-популярни сред почитателите на здравословните храни са кафявият, черен и бежов сусам. Той се предлага белен и небелен.

Изборът за това дали да си вземем белен и небелен сусам е труден. Още по-трудно става, когато въпросът е какъв тахан да изберем. Когато твърдата люспа на сусама не бъде отстранена, крайният продукт има тъмен цвят и горчив вкус, а когато е премахната, цветът е по-светъл, а вкусът на тахана – по-мек. Това кара много хора да предпочитат беления сусам. От здравословна гледна точка обаче нещата стоят по друг начин.

Когато обвивката на сусама бъде отстранена, се премахват и значителна част от полезните вещества в състава му. В небелените зрънца сусам има до 95% повече калций в сравнение с беления. Той обаче е под формата на калциев оксалат, който е трудно усвоим. И въпреки че в тялото постъпва голямо количество от него, не се знае каква част бива използвана от организма по предназначение.

Специалистите твърдят, че беленият сусам е най-полезен за страдащите от анемия, сърдечно-съдови проблеми и остеопороза. Според тях обаче още по-полезен е необеленият сусам, тъй като жизненоважните му съставки се откриват именно в обвивката, която липсва при другия.

Небелен сусам

Смята се, че в таханът, произведен от необелени зърна сусам, се съдържат повече витамини и минерали. Повечето видове обаче се правят и смес от белен и небелен сусам.

Смлян на тахан, сусамът запазва хранителните си качества. Специалистите са категорични, че белен или не, сусамът е полезен под всякаква форма. Някои хора изпитват дискомфорт от нелющен сусам, което налага да го сменят с белен.

В малките семенца се откриват над 80 различни и полезни за здравето вещества. Когато бъдат смлени на паста, това ги прави по-лесно усвоими. Освен калций в тях има и желязо, до три пъти повече от това в говеждия черен дроб.

Сусамов тахан

Важно условие е сусамът да се консумира суров. Той трябва да се дъвче добре, особено ако е необелен, тъй като обвивката му е твърда, а семенцата - дребни. Недобре сдъвканите семена не могат да се обработят от тялото.

Суровият сусам освен в тахан може да се добавя и в салати и мюсли. Невероятният си аромат пък малките зрънца разкриват при печене. Тогава обаче губят и част от ползите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest