Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-вкусните и класически рецепти от каталунската кухня

Най-вкусните и класически рецепти от каталунската кухня

Каталунска кухня

Традицията на каталунската кухня е проследима поне до XIV век. Всъщност съвсем спокойно можем да кажем, че това е средиземноморска кухня, която носи характерните особености на областта Каталуня в Испания. В Барселона най-добре може да се насладите на невероятното кулинарно пиршество, което този тип кухня предлага.

Като географски район Каталуня произвежда пресни, висококачествени морски дарове, риба, месо, птици, дивеч, плодове и зеленчуци. В тази кухня ще ви изненадат необичайни комбинации – месо с морски дарове, пилешко с плодове, риба с ядки и т.н.

Традиционната домашна храна от Каталуня много лесно преминава в менютата на луксозните ресторанти, като много от готвачите създават забележителни трансформации на автентичните рецепти.

Месните гозби са неизброими, като най-използвано е свинското месо, от което се правят и най-различни колбаси. Зехтинът е много важен в цялата каталунска кухня, като най-добре е да се използва студено пресован, произведен в малка ферма.

Испанска кухня

Предястията им пък са прости, непретенциозни, но пък безкрайно ароматни и вкусни. За истинските каталунци е безкрайно странен фактът, че много хора слагат масло върху хляба си. Запазена марка на каталунската кухня е препечена филийка, натъркана с домати, зехтин, чесън и сол. С това ще ви посрещнат и във всеки традиционен ресторант.

Ако се чудите как изглежда едно традиционно каталунско ястие, то най-добре си представете смесица от много лук и чесън, изпържени в зехтин и комбинирани със свинско и риба в ароматен доматен сос.

Истината е, че тази кухня дължи страшно много на местната тайна подправка, която може да мери известност с типичното италианско песто. Традиционната La picada може да превърне и най-обикновената манджа в истинско кулинарно изкушение.

Риба

Има много различни рецепти за приготвянето ѝ, но в цялата каталунска област се е приело, че има 3 съставки, без които не може – препечени бадеми (може и други ядки), хляб и някаква течност. В хаванче се слагат 4 скилидки чесън, щипка сол, малко шафран, пресен магданоз, препечена филийка хляб, шепа бадеми и малко кедрови ядки. Добавят се няколко капки вода, за да се получи хомогенна смес.

И като стана дума за традиционни подправки и ястия, тук е мястото да изброим няколко каталунски класики. Ескаливада са печени зеленчуци с много чесън, а ескудела – яхния или супа от месо с паста. Едно от най-популярните предястие е ескешада – салата от осолена [треска] и пресни домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest