Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо е важно да ядем редовно кромид лук?

Защо е важно да ядем редовно кромид лук?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кромид лук

В менюто ни трябва да присъства кромид лук, за да функционира организмът ни добре и да се предпазим от много заболявания. Лукът е полезен не само за здравето, но и за добрия външен вид на човека. Той е богат на витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества.

В лука се съдържат витамините В1, В2, В6, Е, РР и С. Достатъчно е да се изядат 100 грама кромид лук дневно, за да получи организмът необходимото количество витамин С. Лукът е богат на етерични масла и въпреки че точно заради тях има характерна миризма, точно те се борят с вредните микроорганизми.

Ако хапвате редовно кромид лук, ще се предпазите от настинка, хрема и кашлица. А ако вече сте настинали и тези проблеми са налице, консумацията на кромид лук ще ви помогне много по-бързо да се възстановите и отново да сте във форма.

Лукът съдържа фитонциди, които успешно се борят с различни видове заболявания. Ако силно ви боли гърлото и кашляте, два-три пъти на ден дъвчете кромид лук и ще се почувствате много по-добре.

Консумацията на кромид лук помага за по-бързото заздравяване на рани и леки изгаряния. Лукът има антисептично действие върху човешкия организъм. Ако ви боли зъб или имате ранички в устата, лапнете едно парче кромид лук и го дръжте в устата си няколко минути.

Лукът действа благотворно на вътрешните органи и на различните системи на организма. Той подобрява работата на сърдечно-съдовата система, като намалява вредния холестерол и регулира правилното кръвообращение. Редовната консумация на кромид лук укрепва сърдечния мускул и нормализира кръвното налягане.

Лук

Консумацията на кромид лук подобрява състоянието на храносмилателната система. Лукът има диуретично действие и помага за по-бързото и ефикасно изхвърляне на токсини от организма.

Редовното хапване на кромид лук има успокояващо въздействие върху нервната система.

Яденето на кромид лук помага на мъжете да се предпазят от заболявания на простата. Ако те вече са налице - включвайте в менюто си повече салати с лук и лучени манджи.

Ако ви притеснява миризмата на лука, след като го изядете, изплакнете устата си със студена вода и сдъвчете няколко листенца пресен магданоз.

Лукът не трябва да се консумира в големи количества от хора, които имат проблеми с бъбреците или сериозни заболявания на стомаха или червата.

Вижте и: Ползи и приложения на лучените люспи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest