Какви заболявания се лекуват с чудодейния див пелин?

Див пелин

Дивият пелин, известен и като черен пелин, може да бъде срещнат из различни краища на България, но трудно може да бъде различен сред храсталаците, из които обича да избуява. Расте главно край пътищата, каменливите и тревисти места в цялата ни родина.

Макар да има доста неугледен вид, дивият пелин е една ценна билка, която е добре да се научите да разпознавате и която е добре да си набавите, защото от векове с него се лекуват настинки, треска, ревматизъм и други заболявания. Освен това има пикочогонно и дезинфекционно действие, прилага се при жени за регулиране на месечния цикъл.

Използва се и за предизвикване на апетит при хората, страдащи от загуба на такъв. Важно е обаче да се спомене и факта, че с дивият пелин не трябва да се предозира, тъй като съдържа и някои отровни вещества.

Ако сме успели да Ви заинтригуваме и в същото време сте успели да се снабдите с тази билка, ето какво можете да си приготвите от нея в зависимост от това дали е в пресен вид или е изсушена:

Компрес от див пелин за ревматизъм, подагра, уморени крака и възпалени мускули

Необходими продукти: 50 г листа от див пелин, 50 г лайка, 50 г камшиче, 500 мл вода.

черен пелин

Начин на приготвяне: Всички билки се попарват с врялата вода и се оставят да престоят така около 1 час. От тази отвара се правят компреси, които се налагат на засегнатите участъци.

Ликьор от див пелин

Необходими продукти: 1 бутилка коняк, 2 1/2 ч. ч. пресни листа от див пелин, 5 с. л. захар, кората от 2 портокала, 1 ч. л. лимонов сок.

Начин на приготвяне: Листата от див пелин се измиват старателно и се заливат с коняка. Ако разполагате с клонки, можете да използвате и тях. Съдът се оставя да престои захлупен на тъмно в продължение на 7-8 дни. Отделно се прави захарен сироп, в който се слагат нарязаните портокалови кори и лимоновият сок. Когато захарта се разтопи, се оставя да изстине и се смесва с коняка. Ликьорът се сипва в бутилки, те се затварят добре и се съхраняват на хладно място в продължение на 2 месеца, за да може ликьорът да узрее.

Отвара от див пелин при безапетитие

Необходими продукти: 1 с. л. сух див пелин, 300 мл вода.

Начин на приготвяне: Билката се залива с врялата вода и се остава накисната така за 30 минути. След това се прецежда и се приема на 4 порции за деня.

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати