Колбасите не причиняват рак, категорични са наши експерти!

Колбаси

В понеделник СЗО излезе с нов черен списък на храните, които причиняват рак. Сред тях място намират белите, червени и изобщо всички преработени меса.

Данните на агенцията показват, че те водят до развитие на рак на дебелото черво и редица други неразположения. Според тях те са толкова опасни, колкото са цигарите и алкохолът.

Наши специалисти обаче са на друго мнение. В предаването Здравей, България професор Байкова обяви подобни твърдения за крайни и дори за неверни.

Докато специалистите на СЗО за момента не могат да установят безопасната доза месо и дори дали има такава, у нас от години се спазва препоръчителната доза от 160 г колбаси дневно.

Професор Байкова оспорва крайните заключения, които комисията прави. Според нея преработените меса са опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара или грил.

Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси, пък разглежда въпроса за повишения риск от рак на дебелото черво при вегетарианците. Той по никакъв начин не се различава от този на хората, които консумират месо.

Страхът от консумирането на определени храни е този, който ги прави опасни и канцерогенни, категорични са българските специалисти. Всяко нещо трябва да се приема с мярка. Когато се яде месо, е добре то да се комбинира със зеленчуци, тъй като те абсорбират канцерогенните вещества.

Преработени меса

Относно количеството Вътев дава пример с меда. Никой не се съмнява в неговите ползи, но когато изядем един буркан мед, получаваме гликолитичен шок.

Освен всичко друго България е една от страните, в които се консумира най-малко месо, така че българите не трябва да се притесняват от изнесените данни, обобщават в заключение специалистите.

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ник
Ник
30.10.2015 16:24
Все пак световни експерти се произнасят по този въпрос , а нашите бг учени веднага казват че са против тази гледна точка.Не ми се вярва българите да консумират толкова много червено месо , защото СЗО изнасят данни за употребата именно на червеното(говеждо) месо. Тук повече консумираме охладено пилешко (че е по евтино) и свинско. Аз лично гледам да не купувам салами, луканки , пушени меса и т. н. защото като прочета етикета и направо ми се плаче , че не съм учил достатъчно химия в училище. Ако купувам месо , то е рядко и гледам да е прясно, колкото и да му е цената , през останалото време си готвя постни ястия. И никога не купувам готова кайма от магазина. Предпочитам да ми я смелят пред мен, за да съм сигурен в качеството.
1
0
Иван
Иван
31.10.2015 10:47
Съгласен съм с Ник, прясното месо е в менюто на предците ни от хиляди години и не то е проблема. Но всички колбаси, пушени меса, луканки, шунки, кремвирши са проблема, които имат повече Е-та в съставките отколкото месо. Скоро бях в Кауфланд и се загледах на съставките на някаква шунка, имаше сигурно над десет Е-та, е как да не е вредно това? Да не говорим, че натриевият нитрит, който се слага на всички шунки и луканки, е доказано канцерогенен.
0
0