Четирите традиционни български десерта

1 от 4 Снимки

Тиквеник


Това е един от най-обичаните български десерти, който традиционно присъства на трапезата на Бъдни вечер. За направата му имате нужда от 1 пакет фини кори, 1 кг тиква, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. олио и 1 пакетче канела.

Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и няколко щипки канела. Всяка кора се намазва с малко олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло. Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио. Пече се на умерена фурна. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Напоследък все по-често българската маса е заета от чужди, а не от традиционни за нашата кухня десерти. Разбира се, за различните краища на страната ни са характерни различни десерти.

Истината е, че колкото и богат избор от гозби и манджи да имаме, десертите като че ли никога не са били приоритет за българските кулинарни традиции. Голяма част от рецептите са заети от арабския свят, като през годините са били обогатявани от нашите баби.

В галерията горе може да видите и кои са най-емблематичните български десерти, които с удоволствие си хапваме без подканване.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати