Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой хляб е най-полезен и здравословен?

Кой хляб е най-полезен и здравословен?

Видове Хляб

Повечето хора не си представят менюто си без една или няколко филийки хляб. И тъй като не омръзва, обикновено се включва в храненето всеки ден. За съжаление, вълшебният аромат и вкус от детските години на прясно изпечен хляб, замесен с квас, съвсем не е същият в наши дни. На пазара вече има огромен избор, затова трябва да сте изключително внимателни при избора на тези тестени изделия.

Днешния бял хляб е направен предимно от вредни съставки – бяло брашно, мая, рафинирана сол, консерванти, набухватели, подобрители, овкусители и т.н. Бялото брашно не се обработва добре от организма ни – то е като лепило, което затлачва черния дроб, дебелото черво и оттам цялата ни вътрешна система.

В него не е останало нищо полезно от житното зърно, а и сега бялото брашно се съхранява прекалено дълго време в складовете. Затова този тип хляб определено не е най-добрият вариант за вашата трапеза.

Ръженият хляб съдържа 30% повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий от обикновения хляб. Освен всичко, той е изключително богат на витамини. При хора, които консумират редовно такъв хляб, исхемична болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания се срещат до 30% по-рядко, отколкото при почитателите на белия хляб.

Хляб

Хлябът, приготвен от 100% пълнозърнеста пшеница или от други цели зърна, е богат на фибри, преработва се по-бавно от организма и така поддържа чувството за ситост за по-дълго.

Баластните вещества в пълнозърнестия хляб, преминавайки през червата, стимулират дейността им и отнасят със себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.

Когато избирате в магазина, трябва да знаете, че има голяма разлика между пълнозърнест и многозърнест хляб. Многозърнест означава, че се използват няколко различни в ботанически аспект зърнени култури - например пшеница, ръж, царевица, овес.

Пълнозърнест хляб означава, че е използвано цялото зърно с неговите многослойна вътрешна обвивка, алейронов слой, ендосперм и зародиш. Най-пълноценният вариант е пълнозърнестият хляб, приготвен от различен букет семена, т.е. той същевременно е и многозърнест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest