Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зеленчуци, които са по-полезни печени

Зеленчуци, които са по-полезни печени

Зеленчуци, които са по-полезни печени

Няма човек, който да не знае огромните ползи от честата консумация на зеленчуци. Недотам известен факт е, че някои от тях имат много по-полезно въздействие върху организма, когато се приемат след термична обработка.

Макар и повечето диетолози да съветват да ядем сурови зеленчуци, за да сме здрави и да имаме силен имунитет, научно доказан факт е например, че нагряването на доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества.

Ето и кои зеленчуци за по-полезни печени.

Доматите са по-полесни печени

Конкретен пример са доматите, които са широко застъпени в българската кухня и в двете си състояния – печени и сурови. Когато доматите претърпят термична обработка обаче, в тях се повишава концентрацията на веществото ликопен. То намалява съществено при мъжете риска от развитие на рак на простата. Термичната обработка обаче има и минуси. При нея се разрушава витамин С.

Сготвеният спанак е по-полезен

По-полезни печени зеленчуци

Без странични ефекти е готвенето на спанака. Растението е богато на желязо и калций, но малко хора знаят, че когато спанакът се консумира суров, организмът успява да усвои едва пет процента от ценните минерали.

Това се дължи на високото съдържание на целулоза оксалати. При топлинна обработка обаче съдържанието на оксалата намалява до 15 процента, като това позволява по-висок прием на ценните вещества в спанака.

Печени моркови са по-полезни от сурови

Един от любимите зеленчуци на мнозина – морковът, също трябва да се похапва след термична обработка. Доказано е, че след нагряване съдържанието на ценните каротиноиди, придаващи на този зеленчук яркия оранжев цвят, се увеличава. Каротиноидите са мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

Печени или задушени аспержи

Печени Аспержи

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите - антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания.

Гъби с масло са по-полезни

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишена тяхната питателност, като се добави полезно растително масло.

Вижте още съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest