Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните кисели краставички

Тайната на вкусните кисели краставички

Тайната на вкусните кисели краставички

Киселите краставички са любими и на малки, и на големи, особено когато са домашно приготвени. Макар тази дейност да е елементарна, все още има много домакинства, които не съумяват да приготвят кисели краставички по вкуса си. Ето защо сега ще Ви издадем някои тайни как това да се случи:

- Подберете големината на киселите краставички според това за какво и за какъв вид консервиране ще ги използвате. Обикновено за по-солените туршии, които се приготвят в комбинация с кисело зеле и моркови, се използват по-големите краставички, а за буркани, които се пълнят само с краставички, е добре да избирате по-малките зеленчуци. Друг вариант е след като сте купили краставичките да ги сортирате по размер. Така ще имате буркани с малки краставички, които с удоволствие да хапвате директно и буркани с по-едри краставички, подходящи за приготвянето на салати;

- След като сте закупили краставичките трябва да ги накиснете в студена вода за няколко часа. За целта най-добре използвайте корито. През това време можете да измиете бурканите, в които ще ги консервирате или съответно бидоните, ако правите смесена туршия;

- Следващата стъпка е да измиете краставичките и да приготвите всички необходими продукти и подправки, които ще Ви трябват. Задължително е слагането на сол и оцет според вкуса. В повечето домашно консервирани краставички се прибавя също така копър, захар, синапено семе и зрънца черен пипер;

Тайната на вкусните кисели краставички

- За да придадете по-наситен вкус на краставичките добавете скилидки чесън, а за цвят и аромат- нарязан лук и моркови;

- Ако искате краставичките да станат по-пикантни можете освен изброените продукти да добавите на всеки буркан и по едно люто чушле. Има и немалко рецепти за кисели краставички, в които се прибавя хрян;

- Независимо какви продукти и подправки сте избрали да сложите на киселите си краставички, от съществено значение за вкуса и текстурата им е времето на варене. За да станат по-хрупкави трябва да ги варите точно 4 мин., като се брои времето от завирането им. Това означава, че е необходимо да стоите до огъня или котлона и да следите времето по часовник. След като минат 4 мин. огънят се загасява (котлонът се изключва), бурканите започват бавно да се охлаждат като се налива постепенно студена вода в съда, в който са сложени да се варят. Когато водата е изстинала достатъчно, започнете да вадите бурканите и ги поставяйте с капачката надолу;

- Ако искате краставичките Ви да са по-меки, можете да следвате гореизброените действия, но удължете времето на варене;

- Ако сте спазили всичко написано дотук, можете веднага да се залавяте с консумирането на Вашите вкусни кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest