Интересни факти за руската кухня

Руска Кухня

Макар много любители на руската кухня да са пробвали и да са се научили сами да си приготвят супи като щи, традиционните руски боршове, разсолници и солянки, или пък ястия като Бьоф Строганов, Зрази, пелмени, блини, разтегаи и др., повечето от тях надали са се замисляли дали знаят нещо повече за руската кухня, освен нейните рецепти. А тя има богата история и е свързана с много интересни факти. Ето само някои от тях:

- Въпреки че днес картофите се считат за втори хляб в Русия, това не винаги е било така. Смятало се, че те са носели само болести и се е наблягало на консумацията на зеленчуци като ряпа, зеле, кромид лук, моркови и цвекло. Подобно на картофите, чушките също доста по-късно са станали популярен зеленчук из земите на русите.

- Сред най-разпространените зелени подправки в Русия са копър, магданоз и зелен лук. С тях се подправят традиционните руски боршове.

Борш

- До втората половина на 18 век доматите са били считани от русите за греховни плодове и са наричани с имена като "кучешки плод" или "бесни ягоди". Днес доматеният сок и станал толкова популярен, колкото и руският квас.

- И днес руският народ набляга на тестените изделия, като надали има домакиня, която да не знае как се приготвят тиганици, блини, пелмени, разтегаи, ватрушки, кулебяка и др.

- Голямото разнообразие от руски рецепти за риба и морски деликатеси се дължи на факта, че някога риболовът е бил основният поминък на населението.

Ватрушки

- Месото по обичай се готви доста по-продължително време, отколкото е обичайното му обработване в европейската кухня. Предполага се, че това се дължи на факта, че някога то се е сервирало само по поводи и всичко, което е съдържало месо се е възприемало като тържествено ястие.

- На руската трапеза винаги трябва да има и алкохолни напитки. Изпиването им е ритуал от незапомнени времена и винаги е съпроводено с наздравици. Когато се изчерпат традиционните, като такива за късмет, благоденствие, щастие, здраве и т. н., започват да се измислят и много други по-колоритни наздравици като находчивостта им се покачва с изпитите питиета.

- В недалечното минало много по-разпространен алкохол в Русия от водката е било червеното вино. То се сипвало на всички гости и се изпивало на един дъх.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати