Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за американската кухня

Интересни факти за американската кухня

Американски палачинки

Макар повечето хора да се съмняват, че изобщо може да се говори за американска кухня и да я свързват само с приготвените набързо полуфабрикати, кулинарията в САЩ е една от най-сложните по света.

Действително т. нар бърза храна е успяла да се наложи в много части на страната, но съществуват и много специалитети, представляващи смесица между кулинарните умения на местното индианско население и на новите преселници. Поради тази причина за американската кухня спокойно може да се каже, че е една от най-разнообразните. С нея са свързани и някои интересни факти, които е добре да знаете:

- Противно на всеобщото схващане, че американската кухня е крайно нездравословна, в Америка има редица ресторанти, които предлагат в менюто си богат избор от пресни зеленчукови и плодови ястия;

- Сред най-консумираните плодове и зеленчуци от американците са картофите, тиквичките, боровинките, сливите, авокадото и др.;

- Най-общо казано, американската кухня е смесица от кулинарните умения и предпочитания на индианското население и на кулинарните традиции на англичани, французи и холандци. Вторите донасят в Новия Свят холандските си бисквитки, английските пайове и френските фламбета, които продължават да се приготвят и днес;

Американска кухня

- Месните ястия обикновено не се подправят с нищо повече освен със сол и черен пипер, като се набляга на говеждото, пилешкото, пуешкото и свинското месо;

- Поради необятните си територии кухнята на американците силно се различава според това в кой регион се намирате. Така например в столицата Вашингтон се набляга на изискани ястия с морски деликатеси, докато в областта на Големите езера се предпочита по-бързо и лесно приготвената селска храна;

- Калифорния се счита за средището на кулинарните американски умения, докато Югозападните щати, начело с Тексас, са известни със своите пикантни ястия. Оттук идва и познатият термин текс-мекс- съчетание на кухнята на Тексас и Мексико;

Американски ябълков пай

- Фасулът, без значение дали е зрял или пресен, се консумира с огромно желание във всички краища на Америка. Това важи и за сочните стекове, ростбийф и за всички видове омлети;

- В повечето случаи месните ястия се поднасят със сосове или просто със сметана;

- Особено тържествен за американците е Денят на благодарността, защото тогава, независимо колко е заето семейството с личните си дела, е нужно тържествената вечеря да е изцяло домашно приготвена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest