Видовете постни риби и най-вкусните рецепти за тях

Каракуда

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе особено от днешна гледна точка усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа.

По време на пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти. По време на Коледните пости изключение правят сряда и петък, когато пак се спазва строг пост.

Съдържанието на мазнини в различните видове риби може да варира в широки граници в зависимост от вида риба, нейната възраст, местообитание, сезона, през който е уловена, и т.н. Речните риби по принцип съдържат по-малко омега-3 полиненаситени мазнини от морските, като най-постни са плоските риби – щука, каракуда, бяла риба, кефал и т.н.

Треската също е риба, която идеално се вписва в пости. Тя е соленоводна, с много ненатрапчив и лек вкус. Най-вкусна е печена на скара или във фурната, задушена, варена на пара. Една от най-апетитните рецепти за филе от [треска] включва марината с бяло вино, пресен лимонов сок и няколко капки соев сос.

Оставете парчетата риба да попият от маринатата за около час, а след това ги подредете в леко намазнена тавичка. По желание може да залеете с течна сметана. Печете 30 минути на предварително загрята фурна на 180 градуса.

Калканът се смята за най-вкусната храна, която Черно море може да предложи, и то не без основание. По традиция той се приготвя пържен или печен на скара или фурна. В начина му на приготвяне няма нищо специално, но става изключително вкусен и хрупкав, ако е пържен в царевично брашно.

Калкан

Още един емблематичен представител на постните риби е хекът. Изчистената и размразена риба нарежете на парчета. Осолете я и разбийте 2 яйца. Потопете всяко парче в яйцето, след това в купичка с брашно и отново в яйцето.

На дъното на тава сложете лист домакинска хартия, поръсете с олио и наредете парчетата риба. Печете до златисто. Поръсете с млян черен пипер и гарнирайте със салата.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати