БАБХ започва мащабни преверки на храни и заведения преди празниците

Хранителни магазини

Покрай наближаващите празници през декември – Никулден, Студентският празник, Коледа и Нова година, от Българската агенция по безопасност на храните стартират мащабни проверки на хранителните продукти в цялата страна.

Целта е да се гарантира безопасността на храните през празничния период, когато нараства потреблението на стоки. От БАБХ заявиха, че ще осигурят безопасността на хранителните продукти по време на празниците.

Проверките ще започнат от 3 декември по повод Никулден. Ще бъдат инспектирани водоемите за развъждане на жива риба, търговките обекти на едро и дребно, които продават рибни произведения.

От БАБХ ще се стараят да ограничат продажната на нерегламентирана риба и такава с неустановен проход. Съветът към потребителите, които ще търсят риба за Никулден, е да купуват само от законови места.

Шаран

Рибни изделия, чиито произход не може да се проследи, увеличават риска за здравето.

Преди Студентският празник проверките на БАБХ ще продължат. Извънредна ревизия ще бъде направена в хотелите и заведенията за хранене преди и по време на 8 декември.

Инспекторите ще следят за произхода на хранителните продукти, правилно ли се съхраняват, имат ли необходимите документи, гарантиращи качеството им, спазва ли се срокът на годност при предлагането на стоките.

По време на коледните и новогодишните празници също ще се извършват извънредни проверки на търговските обекти на територията на целта страна. Дежурни екипи ще следят храната, която се продава.

При съмнения за нередности потребителите могат да сигнализират на телефон 0700 122 99 и на официалния сайт на Българската агенция по безопасност на храните.

Инспекторите са готови да се отзоват на сигналите и дори се надяват самите потребители да ги насочват към обектите, където се предлагат нерегламентирано храни около големите празници.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати