Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цели 85 процента от българите предпочитат устойчива риба

Цели 85 процента от българите предпочитат устойчива риба

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Устойчива риба

85 процента от българите искат да купуват устойчива риба и морска храна, показва представително проучване на WWF, проведено сред 7500 души от 11 държави.

Устойчива риба и морска храна са само онези продукти, чиито улов не е засегнал морската екосистема, така че да може да се възстанови.

В допитването на WWF са участвали 500 българи. От тях 85% са съгласни у нас да се предлагат само устойчива риба, 12% са без мнение, а 3 процента не са съгласни да се съобразяват с морската екосистема.

Според същото проучване обаче едва 29 на сто от българите заявяват, че за тях е лесно да познаят дали даден продукт е устойчив или не. 46% от хората не знаят как да определят това. 66% от сънародниците ни посочват, че не знаят откъде могат да купят устойчиви рибни продукти.

От WWF са категорични, че ако не спрем да купуваме неустойчиво уловена риба, морската екосистема ще бъде унищожена и крайна сметка един ден морската храна ще се изчерпи.

Шаран

По този въпрос са категорични повечето европейски държави. В анкетата повечето хора подкрепят устойчивата риба на пазара. В Австрия продажбата единствено на устойчива риба подкрепят 80% от анкетираните, в Италия – 81%, в Гърция – 77%, в Португалия – 72%, в Хърватия – 74%, в Словения – 75%, в Румъния – 82%, а във Франция – 76%.

Българите казват, че когато търсят риба за трапезата си, държат на пресните продукти. Вторият фактор при потреблението на риба у нас е нейната цена, а на трето място се нарежда видът.

39% от нашенците избягват рибни продукти, в които са употребени химикали, а 33% от тях винаги проверяват за произхода на рибата.

От тази година WWF България, заедно с още 10 европейски представителства на организацията започва работа по изготвяне на препоръки към потребителите как да избират устойчива риба и морски продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest