Топ 3 на най-вкусните рецепти за шаран на Никулден

1 от 3 Снимки

Пълнен шаран


Необходими продукти: 1 шаран (около 3 кг.) 2 глави кромид лук, 100 грама ориз, 2 супени лъжици галета, 50 грама стафиди, 100 грама натрошени орехи, 1 чаена лъжица червен пипер, вода, 200 милилитра олио, половин чаена чаша бяло вино, половин чаена лъжица захар, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Измийте и почистете добре шарана, след което го осолете и оставете за 1-2 часа. През това време задушете нарязания лук в олиото. Прибавете ориза и 1 чаена чаша вода и оставете да се задушава за около 20 минути.

След това добавете галетата, орехите, захарта, стафидите, червения, черният пипер и 1 супена лъжица вода. Разбъркайте добре сместа. С нея напълнете шарана и зашийте. Шаранът се поставя в намазнена тава, прибавя се виното и се пече на умерена фурна.

На 6 декември православните християни отбелязват Никулден и по традиция на този ден се събираме с близки и роднини на обща трапеза, на която задължително трябва да присъства шаран, тъй като е представян като слуга на светеца, когото почитаме – Свети Николай.

Дори да не можете да приготвите днес шаран, задължително хапнете някакъв вид риба - толстолоб, скумрия, а за по-мързеливите дори рибена консерва ще свърши работа.

А за онези от вас, които не искат да подминат традицията и не си пестят времето в кухнята, предлагаме 3 класическите варианти за сготвен шаран на празника, които може да разгледате в галерията горе и които ще се усладят на всекиго със сигурност.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Neli
Neli
13.12.2015 09:11
SHaran, palnen s buldur, praz i stafidi.Opitaite i........posle ste povtorite.
0
0