Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Топ 3 на най-вкусните рецепти за шаран на Никулден

Топ 3 на най-вкусните рецепти за шаран на Никулден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
1 от 3 Снимки

Пълнен шаран


Необходими продукти: 1 шаран (около 3 кг) 2 глави кромид лук, 100 г ориз, 2 супени лъжици галета, 50 г стафиди, 100 г натрошени орехи, 1 чаена лъжица червен пипер, вода, 200 милилитра олио, половин чаена чаша бяло вино, половин чаена лъжица захар, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Измийте и добре почистете шарана, след което го осолете и оставете за 1-2 часа. През това време задушете нарязания лук в олиото. Прибавете ориза и 1 чаена чаша вода и оставете да се задушава за около 20 минути.

След това добавете галетата, орехите, захарта, стафидите, червения, черния пипер и 1 супена лъжица вода. Разбъркайте добре сместа. С нея напълнете шарана и зашийте. Шаранът се поставя в намазнена тава, прибавя се виното и се пече на умерена фурна.

На 6 декември православните християни отбелязват Никулден и по традиция на този ден се събираме с близки и роднини на обща празнична трапеза, на която задължително трябва да присъства шаран, тъй като е представян като слуга на светеца, когото почитаме – Свети Николай.

Дори да не можете днес да приготвите шаран, задължително хапнете някакъв вид риба - толстолоб, скумрия, а за по-мързеливите дори рибена консерва ще свърши работа.

Условието е само рибата, която ще готвите на Никулден, да бъде цяла, а не на парчета, за да може да запазите здравето и късмета цели през идната година.

А за онези от вас, които не искат да подминат традицията и не си пестят времето в кухнята, предлагаме 3 класическите рецепти за сготвен шаран за Никулден, които може да разгледате в галерията горе и които ще се усладят на всекиго със сигурност.

За всички останали предлагаме и идеи за шаран с ориз и шаран котлети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Neli
Neli
13.12.2015 09:11
SHaran, palnen s buldur, praz i stafidi.Opitaite i........posle ste povtorite.
0
0