Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как да разпознаете прясната риба за Никулденската трапеза!

Ето как да разпознаете прясната риба за Никулденската трапеза!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Шаран

Дали ще бъде шаран или друг вид риба, по-голямата част от българите ще спазят традицията и за Никулден ще приготвят рибно ястие. Именно около празника обаче се появяват много некоректни търговци, заради които трябва да внимавате с предлаганата риба.

Най-предпочитан и за този Никулден несъмнено ще бъде пресният шаран. Дали е пресен или не може да съдите по цвета на хрилете – те трябва да бъдат червени, а не в тъмни отенъци или лепкави.

Годната за консумация риба трябва да е със запазена цялост. Това означава, че не трябва да има наранявания по нея. Люспите трябва да са гладки, лъскави и добре прикрепени за кожата.

Слузта по рибата трябва да е напълно прозрачна, а не мътна. Ако от нея се отделя неприятна мазнина, различна от характерния мирис на риба, не купувайте риба от този търговец.

Престоялата риба се познава и като прокарате пръсти по кожата ѝ. Ако оставят следи, рибата не е прясна. Очите на прясната риба са прозрачни и ясни, а не мътни.

Риба за Никулден

Търговците на риба задължително трябва да разполагат с документ на произход на стоката, ветеринарно свидетелство и документи, разрешаващи търговията с риба, казват от БАБХ.

По-добре купувайте рибата цяла, а не на филета, защото ако е нарязана, по-трудно ще прецените дали е прясна.

От Агенцията по храните съветват да не купувате риба от съмнителни обекти като багажници на коли и нерегламентирани сергии, тъй като тези продукти не са проверени от контролните органи и чрез тяхната консумация може да изложите здравето си на риск.

От БАБХ ще проверяват всички обекти, предлагащи риба и на самия Никулден. Инспектирани ще бъдат водоеми за развъждане на риба, търговски обекти, обекти за производство и търговия на едро и дребно с храни, както и обекти от обществено хранене.

Ще се следи за стока на годност на рибата, температурата на съхранение и документите за произход.

Ето и някои рецепти за риба и рецепти за шаран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest