Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ново двеста: Японска ряпа дайкон

Ново двеста: Японска ряпа дайкон

Съдържание:

Дайкон

Японска ряпа дайкон е сравнително непозната на българския пазар, но в последните години този вкусен зеленчук се среща все по-често в магазинната мрежа на страната, като по този начин намира място и на трапезата ни.

Дайконът е вид ряпа с дълъг бял корен. Той не натрупва тежки метали и радионуклеиди. Сочен е и има високи вкусови качества. Широко разпространен е в японската традиционна медицина поради невероятните му лечебни свойства. Дайконът успешно пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците. Съдържащите се в ряпата вещества разграждат камъните в бъбреците.

Ряпата дайкон съдържа множество витамини, пектин, глюкозиди, ефирни масла, фитонциди, магнезий, калий и желязо. Този лечебен зеленчук подобрява храносмилането и обмяната на веществата. Високото съдържание на целулоза значително понижава нивото на холестерола. Дайконът се препоръчва и за лечение на сърцето и мозъка.

Ряпа Дайкон

Готовата за консумация японска ряпа обикновено е дълга малко повече от 25 сантиметра. Има бял или леко розов цвят. С процеса на зреене съдържанието на аскорбинова киселина нараства. Зеленчукът е изключително траен и се съхранява лесно.

100 грама от него съдържат по-малко от 20 калории. Честата консумация на ряпата активира метаболизма, което, от своя страна, води до бързото разграждане на мазнините. В Далечния изток използват ряпата като гарнитура към тежки и мазни меса. Други негови приложения са в салати и туршии. Идеално се комбинира с моркови и цвекло.

Ето и две бързи и лесни рецепти с дайкон.

Дайкон на тиган

Трябва ви само половин ряпа, сусамово олио, сол. Нарежете дайкона на кръгчета с дебелина 1 сантиметър. Сипете сусамовото олио в тигана, колкото да намазаните повърхността му. Когато се убедите, че повърхността е много сгорещена, я покрийте с рязани от ряпата. Пържат се, докато добият леко кафяв цвят и от двете страни.

Пържена ряпа Дайкон

Извадете от тигана и оставете върху кухненска хартия, за да попие излишното олио, което не трябва да е много. Сложете отцедения дайкон в чиния и поръсете с малко сол.

Ако не ви се похапва пържено, а искате нещо по-леко, за две порции ви трябват 2 средни моркова, глава цвекло, 100 грама дайкон, сол, лимонов сок, зехтин. Настържете всички продукти, овкусете и разбъркайте. Хубавият вкус е гарантиран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Люси
Люси
15.12.2015 14:42
На мен ви харесва настърган с кисело мляко и зехтин.
0
0