Турските плодове и зеленчуци поевтиняват драстично

Зеленчуци

Необичайно евтини са плодовете и зеленчуците, продавани в южната ни съседка Турция. С тази акция турското правителство иска да покаже, че ембаргото за техни стоки в Русия няма да засегне икономиката им.

С най-голям спад в цената са доматите, които са до 3 пъти по-евтини от доскорошните им цени. По правило около новогодишните празници цените на червения зеленчук са високи, но тази година се случва точно обратното.

Евтино се продават още картофите, лукът и пиперът, а от плодовете със значително по-ниски цени на пазара са портокалите и лимоните.

Русия продължава да връща стоки от Турция след влошаването на политическите отношения между двете страни. Хранителните продукти обаче се пласират в търговската мрежа.

Преди дни турски бизнесмен - Касъм Ясдъоглу от град Кадирли изкупи десетки тонове домати и цитрусови плодове от местна борса и ги раздаде безплатно на населението в града.

Домати

С този акт бизнесменът заяви, че показва на Владимир Путин как турският народ сам може може да купува това, което произвежда, без да му е нужен руски пазар.

Турското правителство, от друга страна, обеща за обезщети всички производители на плодове и зеленчуци в страната, така че да не търпят загуби от руското ембарго за продуктите им.

В мерките на земеделското министерство е залегнал пакет с контрасанкции срещу руското ембарго, който внесе известно успокоение сред производителите и търговците.

Междувременно в Русия започнаха активни проверки на пазарите, които да установят дали не се продават турски продукти нерегламетирано, обяви министърът на земеделието в Русия Александър Ткачов.

Тези мерки се въвеждат във връзка с нееднократните нарушения на руските норми от турските производители, се отбелязва в официалното прессъобщение на руското министерство на селското стопанство.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Български гражданин
Български гражданин
12.12.2015 19:16
Българи не купувайте турска стока!Бойкот на турския пазар
2
1