Въвежда се по-строг контрол за шкембето, което ядем

Шкембе

Данъчният контрол върху предлагането шкембе у нас вече ще е по-строг, като служители от фискалното звено на НАП ще проверяват всеки камион с карантии, черва и стомаси на животни, предназначени за консумация.

Карантиите от животни, като и глюкозата, сиропът от глюкоза, захарните сиропи са определени като стоките с най-висок риск за държавната хазна, заявява министърът на финансите Владислав Горанов.

По тази причина тези продукти ще подлежат на постоянен контрол от държавните органи, без значение дали са пресни, осолени, в саламура, сушени или пушени.

Служителите на Националната агенция за приходите ще проверяват камионите, които доставят тези стоки. Ще се следи дали придружаващите ги документи отговарят на действителното състояние на продуктите.

Целта на въведения по-строг контрол е да се избегнат нелегалните схеми, които източват държавната хазна. Чрез нелегалния внос и фиктивен износ на карантии се укриват обороти, казват експертите у нас.

Една от най-често срещаните схеми за източване на хазната чрез ДДС измами е фиктивният износ. При нея стоката се изнася само по документи и в същото време претендира за данъчен кредит, с който му се възстановява ДДС от хазната.

Междувременно продуктите се продават на вътрешния пазар обикновено без касови бележки и така не се плащат никакви данъци.

Пилешки бутчета

Наскоро от НАП хванаха опит за фиктивен износ на 8 тона замразени пилешки бутчета.

При нелегалния внос храните се продават без необходимите документи, като по този начин се укрива ДДС и данък печалба. С това се ощетяват държавната хазна и търговците, които работят съвестно, и са длъжни да продават стоките си на малко по-високи цени от нелегално предлаганите.

Пунктове за фискален контрол ще има на всички граници на страна. Към пълния списък със застрашаващи държаната хазна стоки са и череши, ягоди, риба, калмари, миди, сирене и масло.

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати