Заменете белите храни с черни на трапезата за Бъдни вечер

Постни ястия

Замяна на всички бели храни с алтеранативните им в черно варианти препоръчват диетолози за трапезата ви на Бъдни вечер. Причината е, че черното меню ще е по-полезно за вашето здраве от бялото.

В черните храни се съдържа антоцианин, който намалява риска от сърдечни заболявания, предпазва от диабет и някои видове рак. Полезното им действие направи консумацията на тези продукти все по-популярна.

За традиционна трапеза на Бъдни вечер може да приготвите черен боб или леща, които се варят и готвят, точно както обикновения боб и леща.

Сармите вместо с бял ориз може да ги приготвите с черен, а питката замесете от ръжено брашно, за да бъде трапезата ви здравословна.

На Бъдни вечер храната трябва да е постна, заради което черните храни, които може да използвате, са черна ряпа, черен сусам, къпини и боровинки.

Въпреки че черното е мрачен цвят и често се асоцира с тъга и нещастие, в древните легенди се казва, че точно черният цвят има силата да ни предпази от злото. На този принцип много хора си купуват черна котка – за да минава лошият късмет покрай тях.

Питка

Докато на Бъдни вечер трапезата трябва да е постна, на Коледа повече варианти да експериментирате с черния цвят. Печеното прасенце, което немалко българи ще поставят на коледната трапеза, може да бъде полято с черен сос, приготвено от масло на сепия.

Черният шоколад освен за изискани десерти може да се прибавя и солени ястия като например мексиканското моле или към рецепти с дивеч. Тази комбинация ще придаде леко нагарчащ аромат на ястието.

Черният шоколад може да се прибавя и към плодова салата – разтопен или настърган.

Неговото идеално приложение обаче в английският коледен пудинг, който има различни варианти, но черният определено е най-полезен.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати