Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как климатът влияе на менюто ни?

Как климатът влияе на менюто ни?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Хранене

Навярно на много от вас им е направило впечатление, че през студените месеци си хапваме повече. В менюто ни често попадат мазни сирена, месни блюда с пикантни подправки, доста тестени продукти, топли яхнии и супички.

За сметка на това през лятото някак си успяваме да залъжем глада с фрешове, свежи зелени салати и други леки ястия. За всичко това обаче си има научно обяснение, подчертават от foodpanda.

Изглежда, че нашият апетитът е тясно свързан с климата и в действителност до голяма степен от промяната на времето зависи какво ще сложим в чинията си. Според експертите топлият климат тушира вълчия ни апетит, тъй като при такива условия нашият организъм се нуждае от нещо, което да допринесе за охлаждането му.

Същевременно се наблюдава и обратната зависимост - при по-мразовито време организмът има нужда от много купища калории, които да допринесат за адекватното функциониране на всички органи, а оттам да успеем да съхраним и телесната си температура в нормални стойности.

Ето защо никак не бива да се учудваме, че през зимните месеци посягаме най-вече към топлите и месните ястия. Специалисти обаче съобщават и още нещо любопитно.

Оказва се, че топлите храни, които консумираме с цел да затоплим тялото си, всъщност се усвояват по-бързо от организма, поради което не могат да ни задържат сити дълго време. Именно поради това през зимата хапваме през по-малки интервали и натрупваме повече килца.

Зимно меню

Ето защо експертите съветват, да се приемат храни с различна температура, но не наведнъж, разбира се. Просто половин час след като сте похапнали топла храна, преминете към свежи зеленчуци, чиято температура е малко по-ниска.

Вариант също така е да приемете чаша хладка вода. /Избягвайте да приемате непосредствено след топли ястия напитки с много по-ниска температура, за да не си докарате стомашни проблеми./

Експертите дават съвети и за храненето през топлите дни. При горещ климат приемайте сокове в големи дози, за да се хидратирате достатъчно. При сух и студен климат си осигурете обилен прием на белтъчини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
03.02.2016 09:32
Има такава зависимост, през лятото се хапват повече плодове и зеленчуци и поне при мен има повече движение, а през зимата предпочитам повече тестени изделия и тежки торти / не че през лятото ги изключвам от менюто си/.
0
0