Месо в Буркан

Съвети за консервиране на месо в буркани

Съвсем доскоро повечето българи, живеещи по селата, отглеждаха всякакви животни. Макар днес това вече да се е променило и то най-вече защото няма такава изгода в полагането на безброй грижи и влагането на куп средства в тази дейност, винаги е добре да знаете как да консервирате месо в буркани.

Може внезапно някой близък или роднина да Ви изненада подарявайки Ви например половин прасе или просто да попаднете на много изгодна оферта за закупуването на месо, а да не разполагате с достатъчно място във фризера, за да можете да го съхранявате. Именно в такива случаи човек прибягва до консервирането му в буркани, а то не е никак сложно.

Ето защо тук ще Ви дадем някои ценни съвета за консервирането на месо в буркани:

- Когато затваряте месо в буркани, винаги го оглеждайте добре. То трябва да е съвсем прясно и да има свеж вид. Ако затворите остаряло месо, рискувате не само да получите некачествени консерви, но и да се натровите;

- Всички буркани, капачки, съдове и прибори, които ще използвате за консервирането трябва да са добре измити;

- След като сте избрали месото, което ще консервирате, трябва да го измиете и да го изчистите от костите, сухожилията и ципите;

Месо

- Ако ще консервирате смляно месо е необходимо след като сте го обработили по гореописания начин да го оставите да се отцеди добре и едва тогава да го смелите;

- Вероятно най-лесният начин за запазването на месо в буркани е като го осолите и го запържите или залеете с мазнина и го наредите в буркани. По този начин то може да се запази в продължение на 5-6 месеца, а вкусът му е като на току-що сготвено. Не забравяйте обаче, че трябва да сложите мазнина и върху последния пласт месо, което ще наредите в бурканите и че самите буркани е добре да бъдат увити в хартия, за да не прониква светлина в тях;

- При консервирането на месо в буркани добавянето на сол е задължително, защото тя спира образуването на микроорганизми. За стандарт се определя мярката, че на 5 кг месо се слага 100 г сол;

- В някои рецепти е необходимо да стерилизирате бурканите, така че спазвайте стриктно инструкциите. Често се добавя сол и във водата, в която се стерилизират затворените буркани с месо.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
От години правя пилешко месо в буркани След като се запържи добре ,осолява се и нареждам в буркани отгоре сипвам част от мазнината в която се е пържило Затваряме с нови капачки и варим 2 часа Отгоре става като желе ,много е вкусно !
3
1
Исман Алиева Ибрямова
И трябва да се вари повечко.
0
0

Избрано

От другите сайтове

Свързани Рецепти