Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусната фокача

Тайната на вкусната фокача

Фокача с Розмарин

Фокачата е традиционен италиански плосък хляб, който се приготвя на фурна. Тя може да се гарнира с билки, зеленчуци и редица други продукти.

В Италия фокачата се подправя основно със зехтин, сол, понякога с ароматни билки, а за гарнирането й се ползва лук, сирене и месо. Този вид хляб се използва и като страничен продукт за приготвянето на много видове ястия като основа за пица, сандвичи и т.н.

В наши дни фокачата е придобила широка популярност и тайната на нейното приготвяне отдавна е излязла извън границите на Апенинския полуостров. Смята се, че тя е прародител на пицата.

Съществуват буквално хиляди рецепти за направата на този вид италианки хляб, но истинският майсторлък в подготовката на вкусната питка е разгадаването на тайната за направата на перфектното тесто.

За да е хрупкав и богат на вкус, не трябва да печете хляба в правоъгълна и плоска тава, а в кръгли и дълбоки. По този начин тестото не задържа въздух в себе си и фокачата става по-плътна и твърда. Можете да ползвате дори форма за торта или дълбок тиган, на който му се маха дръжката.

Друг важен момент в подготовката е повторното замесване на тестото, след като то втаса. Оформете след това самата фокача и отново оставете да втаса за десет или двадесет минути.

Фокача

Също така за още по-вкусна фокача сложете повече зехтин на дъното на съда, в който ще я печете. Нека мазнината е поне 1/10 от съда. По този начин зехтинът ще се абсорбира в долната кора на питката по време на печенето и тя ще стане по-хрупкава и ароматна.

Веднъж готови с тестото, трябва да гарнирате, за да знаете, че сте приготвили перфектната фокача. Тук вариантите се буквално хиляди. Можете да използвате сирене, лук, различни месни продукти, домати, чушки, маслини и какво ли още не.

Спецификите в случая са две. Първо трябва да направите малки вдлъбнатини в тестото с пръсти. По този начин в него ще влезе допълнително въздух, което ще направи хляба по-пухкав.

Вторият момент е самото овкусяване. С каквото и да гарнирате фокачата, залейте я преди печене със смес от морска сол, зехтин и накълцани (по възможност пресни) билки или подправки. Най-популярни са розмаринът, риганът, но можете да използвате и босилек и дори чубрица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Напълно съм съгласна с написаното. Аз изпробвах вече рецепта за фокача и ще повторя отново, защото се получи страхотно!
2
1