Да си направим сами вайсвурст

Вайсвурст

Вайсвурстът е традиционен за Бавария деликатес от месо, наподобяващ българската наденица, но с тази отлика, че има специфичен бял цвят.

Оригиналните вайсвурстове са с дължина не повече от 10 сантиметра, като съдържанието на месо в тях не трябва да е по-малко от 75 процента.

Баварската наденица има страхотен вкус, а най-хубавото е, че тя не е никак трудно да бъде приготвена.

Ако решите да си направите сами вайсвурст, ще са ви необходими две глави лук, корите от един лимон, една щипка кардамон, две щипки джинджифил, пет стръка пресен магданоз, две супени лъжици сметана, два броя яйца, двеста и петдесет грама свинска кайма, седемстотин и петдесет грама кайма от телешко месо, две щипки сол и две щипки черен пипер.

В голяма купа смесете двата вида кайма (телешката и свинската). Добавете към тях магданоза, джинджифила, кардамона, лимоновата кора, лука, черния пипер и солта. Омесете продуктите добре и ги оставете на студено в хладилника за около два часа.

Немска Наденица

След това прибавете към тях сметаната и добре разбитите яйца. Именно на тези продукти се дължи и характерният за вайсвурста бял цвят. Продуктите се омесват добре отново. С получената смес напълнете животински черва.

Загрейте в тенджера вода. Потопете баварските наденици в нея. Важно е да се знае, че течността не трябва да е вряща. Оставете вайсвурста да престои там за около петнадесет минути.

Традицията в Бавария повелява този вид колбас да се сервира още топъл в купичка, заедно с водата, в която е кипнат. Обикновено се сервира със светла бира, сладка горчица със синапени семенца и бретцели.

Вайсвурстът, поради вложената при направата му сметана, не е траен колбас. Може да се съхранява в хладилник, но не повече от една седмица.

Обикновено част от невероятните му иначе вкусови качества се губят. Интересен факт е, че за останалата част на Германия вайсвурстът е също толкова необичайно хапване, колкото е той и в България.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Не съм яла,не съм правила,но и някак не може да ме впечатли и изкуши с този бял цвят :) Може да е мнофо вкусно,но....Интересен материал все пак :)
0
0