Как да консервираме и съхраняваме месото от дивеч

Как да консервираме и съхраняваме месото от дивеч

Поради своята структура и специфика месото от дивеч се съхранява по определен начин, за да се предпази от разваляне и да съхрани вкусовите си качества. Ако се остави повече от 24 часа на стайна температура, то неминуемо се разваля. Най-сигурен начин да го предпазите е чрез студ. Това е най-сигурният начин за консервиране и съхранение надивечовото месо.

Преди да предприемете каквито и да е мерки за запазване на месото, в зависимост от какъв вид е, трябва да го изследвате за трихинелоза. Когато то е от глиган или мечка, изследванията са задължителни. С оглед на появата на син език в последните години проверка трябва да се направи и на месото от преживния дивеч.

След като сте се убедили, че месото е безопасно, има два начина за съхранение. При първия охлаждате месото над точката за замразяване. Така телесната топлина изчезва. Месото се подсушава. По него се образува коричка, която възпрепятства образуването на микроорганизми.

Тя осигурява зреенето на месото и подобряването на вкусовите му качества. Температурата на охлаждане трябва да се движи от порядъка на 1-2 градуса. Не трябва да се допуска меките тъкани да замръзнат.

Важна при този метод е и влажността на въздуха. Тя трябва да е 85 – 90 процента. При температура -1 до 1 градус месото може да се съхранява за 25 дни. През това време то се обезкървява и изсушава. Мускулите омекват, а вкусовите му качества значително се подобряват.

При този метод месото сълзи. От него се отделя водата в тъканите. Трябва редовно да се подсушва, защото в противен случай може да плесеняса. Ако това все пак се случи, местата, където има образувала се плесен, се изрязват. Ако е проникнало по-надълбоко, месото се изхвърля.

Вторият начин за съхранение е дълбокото замразяване. За разлика от месото на домашните животни дивечовото трябва да е напълно обезкръвено. Половите органи се отстраняват. Внимателно се оглежда цялата порция за сачми и куршуми. Преди да преминете към дълбоко замразяване, месото се охлажда. Препоръчителната температура на съхранение е най-много -15 градуса. По този начин месото може да се съхранява в продължение на 8 месеца.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати