Тези семена най-накрая ще заситят зверския ви апетит

Фий

Уровът е вид растителна култура, която е позната от дълбока древност. Известна още като фий, тази култура е култивирана от човека преди повече от три хиляди години, показват археологически разкопки. Основно се използва като фураж. Расте почти навсякъде в България и полученото сено е високо ценено в селското стопанство. Въпреки очевидната му употреба, уровът има някои неподозирани от мнозина лечебни свойства.

В народната медицина растението се ползва за пациенти, които са претърпели продължително заболяване и имат нужда от сила, за да се възстановят по-бързо.

Зърната на урова приличат на червена леща. Те са изключително горчиви на вкус и за да могат да бъдат приети, трябва да се киснат няколко часа в гореща вода. В миналото уровът се е давал и на конете преди оран, за да имат сила.

Уров
Снимка: pinterest

За разлика от днес, в миналото уровът е бил много по-ширко използван. Зърната на фий, смесени с мед и орехи, укрепват имунитета. Друго полезно свойство на растението е пречистването на организма. Съдържащите се в него елементи помагат на организма да се освободи от вредните токсини. Това лечебно растение е много подходящо за използване в студените месеци, когато имунната система има нужда от помощ за справяне с различните вируси.

Уровът е препоръчван от диетолозите и като средство за потискане на глада. Това негово свойство е признато от редица учени в миналото и днес. Древноримският историк Дион пише в своя книга за живота на древните британци, че те издържали много на глад и студ, хранели се с кори и корени на дървета, но винаги имали от своя вид месо, което било някакъв боб и благодарение на него не чувствали нито глад, нито жажда.

Кръглите бучки имали вкус на горчив корен. Те ги държели в устата си или ги накисвали във вода и след това я пиели, правели и една напитка с отвара от него. Благодарение на силата, която им давала тази отвара, те можели да пътуват и да се трудят.

Семена

Киснатите в оцет семена на фий помагат срещу обриви по ръцете и краката, пише в лековитите рецепти на Петър Дънов. Според билковите рецепти на Ванга чаят от фий и босилек, подправен с мед, може да лекува редица болести като киселини, безсъние и дори разстройство.

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати