Как да направим карамел без грешка

Карамел

Всеки може да разтопи захар на котлона, но само най-добрите готвачи могат да направят перфектния карамел, защото те напълно са овладели кулинарната техника за безгрешното карамелизиране на захарта. Ето и няколко съвета, с които и вие да влезете в тяхната категория.

Има два начина за приготвяне на карамел. Те са известни като сух и мокър. При мокрия захарта се разтваря във вода и след това се готви. При сухия вариант захарта се разтапя без да се добавя вода.

До голяма степен захарта в основата си е вода и топлината втечнява нейните кристали. За да приготвите перфектния карамел, трябва да знаете какъв точно цвят и вкус има той. Това са важни неща, които трябва да следите при подготовката.

Загрейте захарта на умерен огън. Дръжте я постоянно под око. Основният трик в този момент е да внимавате да не загори, особено ако сте сложили по-дебел слой. Захарта трябва да започне да се разтапя в краищата на тигана, но понякога тя се разтапя и в центъра му.

След като започне процесът на топене, започнете с шпатула да прибутвате захарта към центъра на тигана, за да може сместа да се карамелизира равномерно. Знайте, че веднъж загорял, карамелът не може да бъде спасен и трябва да започнете цялата процедура отначало.

Ако в карамела се образуват много бучки или е зърнест, не се притеснявайте. Просто намалете огъня и продължете да разбъркване. Всякакви упорити парчета трябва да се стопят. Ако все пак това не стане, не се притеснявайте, защото парчетата ще са толкова малко, че няма да се отразят на вкуса на рецептата ви.

Крем с Карамел

Ако сте сложили прекалено много захар и тя не може да се разтопи, продължете готвенето на много слаб огън, като разбърквате възможно най-малко. В такива случаи със сигурност ще се образуват бучки, но ако ви притесняват, можете да ги извадите настрани.

При мокрия карамел най-важното е да разтворите добре захарта във водата. Гответе на силен огън. Сместа ще се сгъсти и промени цвета си за около 10 минути. Извадете карамела от котлона, когато той добие цвят на кехлибар. Той ще потъмнее, след като изстине.

Ако рецептата ви изисква да добавите към карамела сметана, тя се слага докато той е горещ. Внимавайте да не се изгорите от пръските. Препоръчително е когато правите карамел да носите блуза с дълги ръкави.

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Има много рецепти ,в който пише да се добави лимонов сок.Това правилно ли е?
5
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
11.02.2016 09:32
Лимонов сок е добре да се сложи,с цел захарта да не прегори и да не стане тъмен карамела.
1
0