Грил тиганът осигурява чудесен начин за хората, живеещи в апартаменти и нямащи възможност да изпробват предимствата на барбекю кухнята, да сготвят вкусни ястия на скара. Един добър грил тиган може да ви служи добре годни наред, като ви осигурява в същото време вкусна и здравословна храна, имаща същия чар и аромат, каквито бихте очаквали и от едно истинско барбекю.
Този вид домакински съдове са сравнително лесни за използване и грижи. Можете да се научите как да ги използвате и да се грижите за тях, като следвате тези няколко прости стъпки.
Стъпка 1
Изберете хубав грил тиган. Има различни вариации на този домакински съд. Изберете такъв, който отговаря на вашите нужди. Тези тигани се предлагат в две основни форми.
Първата е с елипсовидна форма, която е проектирана така че да се сложи върху два котлона. В тях може да се готви голямо количество храна. Имат плоска повърхност на обратната страна за вземане на палачинки, печени сирена и други подобни.
Другият вид обаче е по-разпространеният тиган за един котлон. Обикновено диаметърът му е 30 см. Той е идеален за семейна вечеря и не заема много място. Грил тиганите обикновено имат или чугунено, или незалепващо покритие.
Чугуненият вариант обикновено е най-добрият избор, защото позволява готвенето на невероятно високи температури, които се постигат и в открит грил. Незалепващите покрития обаче са по-лесни за почистване.
Стъпка 2
Чугунените тигани често се продават със защитно покритие върху тях. Това е така, за да ги предпази от ръждясване на рафта в магазина. Премахнете това покритие преди употреба под чешмата с топла вода и гъба, като търкате силно повърхността на съда.
Стъпка 3
С цел предотвратяване на ръжда и да се запази храната от залепване, чугунените тигани трябва да бъдат предварително подготвени за употреба. За да направите това, се налива малко растително масло върху хартиена кърпа и след това разтривайте с нея дъното му, като целта е да оставите тънък слой масло на повърхността на съда. Поставете тигана във фурната за един час при 180 градуса. След това вашият новозакупен тиган ще е готов за употреба.
Стъпка 4
На грил тиган се готви така, както се готви и на открито барбекю. Намазнете с четка повърхността му и гответе на висока температура. Не забравяйте да включите аспиратора, защото при този вид готвене се образува много дим.
Стъпка 5
Почистете вашия грил тиган много скоро след употреба. Ако не можете да го почистите достатъчно добре на мивката, сложете малко оцет и вода и ги загрейте за кратко на котлона.
Стъпка 6
След измиването на грил тигана, го подсушете внимателно с кърпа. Така ще предотвратите поява на ръжда. Преди да го приберете в шкафа, разтрийте върху него малко олио, като използвате за целта хартиена кърпа. Правете процедурата след всяко използване на тигана. Това ще ви гарантира още дълги години използване на домашния ви грил.