Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какви подправки да сложим на лютеницата?

Какви подправки да сложим на лютеницата?

Какви подправки да сложим на лютеницата?

Почти всеки, който е пробвал истинска българска лютеница, си е облизал пръстите. Независимо дали е намазана на филия хляб, дали е поднесена като гарнитура към кюфтета или кебапчета или пък е смесена с вкусен зрял боб, тя си остава една от най-често консумираните консервирани храни. Ако искате да си направите обаче домашна лютеница е добре освен да си намерите подходяща рецепта да знаете и какви подправки обичайно се слагат в нея. Ето малко информация по въпроса:

1. На практика в лютеницата могат да се сложат всякакви подправки по желание и вкуса на този, който я приготвя, но няма как да направите лютеница без да сложите малко сол, захар и мазнина. Обикновено се използва олио, но ако държите лютеницата да е по-здравословна можете да заместите олиото със зехтин, като в повечето рецепти на 10 кг чушки се слага около 1 л мазнина;

2. Ако приготвяте по-екзотична лютеница, можете да срещнете и редица рецепти, в които освен стандартните продукти се добавя и мед или дори крокан. В тези случаи е добре да пропуснете захарта;

3. Стандартни подправки за лютеницата са копър и магданоз, като се слагат около 2 връзки на 10 кг чушки. Тези ароматни треви си пасват чудесно и заедно, така че спокойно можете да сложите по 1 връзка копър и по 1 връзка магданоз;

4. Черният пипер също се добавя в повечето рецепти за лютеница, но внимавайте да не прекалявате с него, особено и ако децата Ви са любители на лютеницата;

Какви подправки да сложим на лютеницата?

5. Ако не предвиждате деца да се хранят от домашната Ви лютеница, спокойно можете да прибавите към нея и лют пипер или няколко люти чушлета;

6. Други срещани в рецептите подправки, които се слагат на лютеница, са целина, босилек, кимион и дори къри, кориандър и хрян;

7. Традиционната рецепта за приготвянето на лютеница в Павликени например включва и бахар, но е добре да се спомене, че тя съвсем не е традиционна за другите части на България, тъй като наред с останалите продукти включва и зелени ябълки;

8. Всъщност, казано накратко, е задължително за лютеницата да добавите сол, захар и мазнина, а нататък можете да я подправяте според индивидуалния си вкус. Важното е да Ви харесва, защото самата ѝ направа не е толкова бърз и лесен процес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest