Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусните пърленки

Тайната на вкусните пърленки

Тайната на вкусните пърленки

Пърленките са един чудесен начин да заситите глада си, независимо дали са поднесени към някакво ястие или индивидуално. Те се приготвят много бързо, а вариациите им са безброй.

Ако сте именно от онези, които досега не са се опитвали да приготвят пърленки, а в същото време ги обожават, ето какво е важно да знаете за тях, тъй като дори и при направата на най-простите тестени изделия има някои тънкости, които ще Ви разкрием:

Рецепти за пърленки можете да намерите всякакви, но най-лесно е да замесите тесто от около 500- 600 г брашно (колкото поеме самото тесто), 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко, 20 г мая за хляб, 5 с. л. олио, щипка захар и сол на вкус (не повече от 2 с. л. ).

Това тесто се размесва докато стане достатъчно еластично, за да е удобно за работа. Именно от него се приготвят всякакви пърленки, към които можете да добавите и други подправки по желание, както и сирене, кашкавал, маслини, чесън и др. Добре е обаче да го оставите около 1 час, за да втаса.

Още по-лесен вариант за тесто за пърленки е да смесите брашното заедно с 1 кофичка кисело мляко, в което сте разтворили 1 с. л. сода. Добавете и малко олио и омесете. Ако бързате, даже няма нужда да оставяте тестото да втасва.

Тайната на вкусните пърленки
Снимка: Веселина Константинова

Не само рецептите и изпълнението обаче са важни за приготвянето на вкусни пърленки. Важно е те да се пекат на силен огън, за да могат да заслужат името си.

Най-добрият вариант за печене на пърленки е ако разполагате с тухлена пещ и печете пърленките директно върху сгорещените тухли. Можете да използвате и чугунена плоча или сач. За съжаление малко домакинства разполагат с подобна пещ, поради което могат да се възползват от барбекю или скара.

Пърленките могат да се пекат и във фурна, но да е предварително загрята на 200-220 градуса и с включен вентилатор.

И последната възможност е да ги направите на котлона на грил тиган, като печете пърленката от всяка страна за около 3-4 мин. Пак на силен огън, но без да слагате мазнина в тигана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Илияна Димова
Много са вкусни , изпичаме на сач
2
0
Албена Асенова
Обожавам ги,особено със сирене.Предполагм с чесновата паста ще са неустоими.
0
0
Веселина Константинова
Пърленките намазани с масло, поръсени с шарена сол и в добавка с чеснова паста, са невероятни!
1
3