Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сосът е оръжието на готвача!

Сосът е оръжието на готвача!

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7212k
Сосове

Наричам го вълшебство! Сосът като допълнение към месо или зеленчуци омагьосва с вкусовите си качества. Приготвен правилно, докосва сетивата. За перфектния сос са необходими не само продукти, но и познания коя съставка и подправка с какво да бъде комбинирана.

Както се казва, сосът е оръжието на готвача, може да те издигне до най-високо ниво, но може и да те провали.

Ние обичайно като народ, обичащ добрата храна, сме свикнали да има и сосче, друго си е да топнеш парче топъл домашен хляб във вкусен и ароматен сос.

Има няколко често използвани соса, които могат да бъдат приготвени в домашни условия и комбинирани правилно, ще ви превърнат в кулинарен вълшебник.

Имайте предвид, че сосовете могат да бъдат топли и студени, трябва да са с температурата на ястието, към което ще ги добавите.

Татарски сос

Нарежете на ситно няколко краставички и няколко сварени яйчни белтъка. Прибавете ги към майонеза, добавете магданоз и подправете със сол и черен пипер. Поднесете към печено и варено пиле.

Сос Тартар

Чеснов сос

Към кисело мляко добавете скълцан чесън, сол и зехтин. Използвайте за тестени изделия.

Рибен сос

Към майонеза добавете лъжичка горчица, копър и нарежете на ситно пресен лук. Разбъркайте и сложете нарязано сварено яйце, подправете със сол, черен и малко червен пипер.

Сос Тартар

Смесете майонеза с кисели краставички, сварен яйчен белтък, глава лук и малко мариновани гъби. Подправете със сол, черен пипер и копър и разбъркайте. Поднесете със студени месни и рибни ястия.

Зелен сос (Салса Верде)

Нарежете на дребно магданоз, пресен лук и босилек. Добавете лъжичка каперси и две филенца аншоа. Смачкайте скилидка чесън, изцедете сока на лимон и добавете зехтин. Смесете добре и поднесете с пиле и зеленчуци.

Сос Беарнез

Сложете 50 мл оцет, няколко зърна пипер, нарязан на ситно шалот (кромид лук), естрагон в тенджерка на котлона да заври, когато течността се изпари наполовина, прецедете и смесете на водна баня с три разбити жълтъка. Разбъркайте енергично до побеляване и добавете 200 г разтопено масло на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Подправете със сол и пипер. Използвайте за месо и варени яйца.

Бешамел

В тенджерка на котлона разтопете 50 г масло и добавете същото количество брашно. Запържете до златисто за няколко минути, махнете от котлона и при непрекъснато разбиване на тънка струйка добавете половин литър топло прясно мляко. Подправете със сол и бял пипер и поставете на котлона. Варете до желаната гъстота, като бъркате непрекъснато да не изгори.

Бешамел

Това са примери за малка част от сосовете, които ще разнообразят и подобрят вкуса и вида на вашите ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Данка
Данка
18.03.2016 22:16
Много полезна за мен статия,благодаря.
1
0
Мартина Тракова
Трябваше да започнеш с бешамел.Той е един от петте основни соса. :) Хубава статия!
1
0