Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да готвим вкусно или кратък наръчник на новака в кухнята

Да готвим вкусно или кратък наръчник на новака в кухнята

Кулинария

Сигурно ви се е случвало да ядете едно и също ядене, приготвено от едни и същи продукти, а да е с различен вкус? Всяка домакиня с опит в кулинарията знае как да подготви продуктите, кое кога да сложи, в кой момент да снеме яденето от огъня. Това са много важни неща, защото готварското изкуство започва с тези подробности.

Някои гледат на предварителната работа като на неизбежна досада, бързат да я свършат, за да почнат да готвят. Не са прави. Именно в този момент могат да се допуснат грешки, които имат значение за вкуса на яденето.

Например много е важно дали лукът е нарязан на ситно или на колелца, дали са очистени добре картофите, дали морковите са сложени цели или нарязани, дали ще измием месото с топла или хладка вода и др. Всичко това влияе на вкуса на гозбата.

Някои често се възмущават: Готвих точно по рецептата, а не стана както трябваше. Това значи, че нещо макар и дребно на вид е било пропуснато.

Дали на силен или на слаб огън, в закрит или открит съд се готви яденето, също има значение. За да се получи вкусно ястие, тайната е да се спазва точно не само рецептата, но и технологията.

Много хора не се отнасят внимателно към подправките. Някои не знаят кога например да поставят магданоза, кога да прибавят доматите, кога и как да застроят супата, каква киселина да ѝ прибавят. Някои ястия понасят повече подправки, но други имат предпочитание само към определени подправки.

Този, който готви, трябва да знае тези нещо, за да не се загуби вкусовият ефект на яденето.

Готвене

И така, ето някои важни съвети при готвене:

- Не мийте замразеното месо с топла вода. Оставете го да се размрази на стайна температура, измийте го, преди да го нарежете;

- Замразеното пиле също не се поставя в топла вода;

- Рибата се размразява при стайна температура, след това се почиства и измива обилно със студена течаща вода;

- Зеленчуците се мият обилно с течаща вода, за да се отмият песъчинките, след това се белят и режат;

- Лукът се нарязва - на колелца, полумесеци, на ситно, в зависимост от това какво ще готвим;

- Супата се застройва още гореща, за да стане бяла, като се внимава да не се пресече яйцето;

- Магданозът се реже преди употреба и се слага, след като снемем яденето от огъня;

- Морковите се режат на кубчета, на пръчици или се стържат на ренде - в зависимост от това какво приготвяме;

- Рибата не бива да се пече повече от определеното време, защото става суха и безвкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Като прочетох първите редове на статията веднага се сетих за първата година по практика,когато отидох да уча в кулинарната паралелка.Всички бяхме в шок и ужас,че ще готвим чак след една година и първо само ще режем,белим и изучаваме устройство на печки и т.н. :) Всяко нещо обаче трябва да се започне първо със знанието на основите,а след това да се пристъпи към същинско готвене.Стриктното следване на дадена рецепта не те прави готвач.
1
0
Мартина Тракова
Най -добре е месото да се размразява в хладилник за 10-12 часа.
1
0