След проверките БАБХ връща над 20 тона зарзават в Гърция

След проверките БАБХ връща над 20 тона зарзават в Гърция

Открити са близо 19 тона портокали със съмнителни качество и 3 тона прясно зеле с неясен произход, които са внесени от Гърция и ще бъдат върнати обратно в южната ни съседка.

Новината съобщи инженер Антон Величков от Българската агенция по безопасност на храните, добавяйки, че проверките на вносните плодове и зеленчуци от Гърция ще продължат.

Движението по отношение на стоката с произход от Гърция не е засилено. Минали са общо 11 пратки, две от тях са върнати – това не е малък процент, при това в рамките на два дни, казва в изявлението си експертът от БАБХ.

Инспекцията цели да открие некачествените стоки на нашите пазари, които са внесени в България малко след като беше вдигната блокадата на границата.

От 2 март е засилен и контролът на обектите около българо-гръцката граница.

Масовите проверки ще продължат до края на април, дори и през почивните дни. От БАБХ ще провеждат акции и през нощта, съобщава директорът на Агенцията.

Най-много сигнали за доставени некачествени плодове и зеленчуци или такива със съмнителен произход са получени от борсата в Солун. Затова по-засилени инспекции се провеждат на Кулата и Илинден.

Ежедневни проверки се осъществяват и на борсите в село Кърналово и Петрич.

Там също ще има внезапни проверки за качество и произход на стоката. Районът е такъв, че има доста местни търговци, които ходят в борсата в Солун и купуват по-нискокачествена стока, а след това се предлага на нашата борса в Кърналово, уточняват инспекторите пред Нова телевизия.

След като гръцките фермери вдигнаха блокадата на границата, от Агенцията по безопасност на храните очакваха родният пазара да бъде залят с некачествени плодове и зеленчуци. По тази причина бяха подети серия от проверки в цялата страна.

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати