Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три идеи как да си направим невероятни домашни суджуци

Три идеи как да си направим невероятни домашни суджуци

Пресен Суджук

Суджуците са сред най-любимите български деликатеси. Наред с надениците, кървавиците, бахура и всякакви други типично български специалитети, те присъстват редовно на българската трапеза.

Без съмнение обаче най-вкусните суджуци са тези, които си приготвите сами, най-малкото защото знаете точно какво съдържат. А и освен това можете да ги подправите по начина, по който желаете и пасват идеално на вкуса Ви.

Ето защо тук Ви предлагаме 3 идеи как да си направите домашни суджуци:

Обикновени суджуци

Необходими продукти: 4 кг свинско месо, 1 кг сланина, 10 г селитра, 125 г сол, сол, черен и червен пипер на вкус, по желание кимион и малко ситно нарязан лук, свински черва за пълнене.

Суджук

Начин на приготвяне: Месото и сланината се накълцват на ситно и се смесват заедно с подправките. С тази смес се пълнят свинските черва, оформят се суджуци и се окачват да се сушат до пълната им готовност.

Чеснови суджуци

Необходими продукти: 4 кг свинско месо, 1 кг сланина, 125 г сол, 10 г селитра, сол, черен пипер и счукан чесън на вкус, свински черва за пълнене.

Начин на приготвяне: Месото и сланината се кълцат на ситно и към тях се добавят всички подправки заедно със селитрата и чесъна. Пробва се на вкус и сместа се оставя да престои за една нощ докато попият всички аромати. След това с нея се пълнят свинските черва и се оставят на сухо, но проветриво място докато изсъхнат напълно и станат годни за консумация.

Суджук с вино

Люти суджуци от овче месо

Необходими продукти: 5 кг овче месо, 5 г захар, 115 г сол, 5 г селитра, няколко люти чушлета, чубрица и черен пипер на вкус, говежди черва за пълнене.

Начин на приготвяне: Месото се почиства от сухожилията и ципите, нарязва се на ситно и се слага в емайлиран съд. Поръсва се със захарта, солта и селитрата и се оставя в наклонения съд да се отцеди.

След 4 денонощия се добавят и останалите подправки заедно със ситно нарязаните чушлета. Цялата смес минава няколко пъти през месомелачка, престоява още 12 часа и с нея се напълват чревцата, които се оформят като суджучета. Оставят се да се сушат, като през 3 дни се валират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Venelin
Venelin
12.03.2016 19:29
И защо трябва и домашния суджук да го тъпчем с нитрати? Всичко около нас не е ли достатъчно отровено?!
6
0