Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарен учебник: Правила при приготвянето на домашен сироп

Кулинарен учебник: Правила при приготвянето на домашен сироп

Сиропи

Мнозина от нас си спомнят с носталгия за онези времена, когато една от най-вкусните напитки в детството ни е бил домашно приготвеният сироп или сок, направен с истински майсторлък от нашите баби или майки.

Това важи в пълна сила за онези от нас, които са имали щастието да прекарват летните си ваканции по селата или вилите си, където сиропите и соковете са приготвяни с домашно отгледани плодове, а не с такива, които днес масово виждаме по пазарите, и въпреки перфектния им вид никога не знаем с какви химии и препарати са наблъскани.

Всъщност, ако разполагате с домашно отгледани плодове или можете да си набавите такива, не си мислете, че приготвянето на сок или сироп от тях е много трудна дейност. Ако усвоите някои основни правила, можете успешно да зарадвате своите деца или внуци, като им направите истински плодов сироп или сок. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

- Независимо от какви плодове ще приготвяте сироп и дали ще го варите или ще го приготвяте по студен начин, винаги избирайте единствено добре узрели плодове. Прегледайте ги предварително да няма измежду тях развалени или неузрели и ги измийте под течаща вода. Приготвянето на сиропа се прави непосредствено след измиването на плодовете, защото по-нежни плодове като малини или ягоди например много бързо ще пуснат сока си;

Сироп от ягоди

- Ако приготвяте сироп по горещ начин, обикновено на 5 кг плод се добавя по 1 кг захар (количеството на захарта зависи от това дали плодовете са сладки или кисели);

- Измитите плодове се посипват със захарта и се оставят за поне 8 часа, докато пуснат сока си. След това течността се прецежда, изчаква се да се утаи и отново се прецежда. Добавя се захар към получилия се сок, като на всеки литър се слага по 1. 5 кг захар. Така приготвеният сироп се вари за около 5- 10 мин, в зависимост от какви плодове направен;

- Когато засипвате плодовете със захар, помнете че за по-кисели плодове като вишните захарта е в пропорция 1 кг на 4 кг плод, а за по-сладки като малини и ягоди е достатъчно да сложите 1 кг захар на 6 кг плод;

- Най-добрият метод за проверяване дали сиропът е достигнал необходимата гъстота, е като пуснете капка от сиропа в съд със студена вода и видите, че тя стига дъното му. Малко преди да свалите готовия сироп от огъня, добавете 5 г лимонена киселина на 1 кг захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest