Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Невероятно! Мексиканците си похапват топки от кал

Невероятно! Мексиканците си похапват топки от кал

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Топки от глина

Напоследък чуваме за какви ли не екзотични специалитети, но поредното чудато блюдо ще ви свари неподготвени. В Мексико си правят топки от кал и ги похапват. Това ястие, известно като чогоста, някога е било доста популярно сред местни жители, научаваме от Ruptly.

То датира отдавна, но сами разбирате, че с течение на времето е било изместено от други по-разпространени в съвременния свят храни. Говори се, че истинската чогоста може да се направи само от добър майстор.

Но според информацията Педро Маринес е последният майстор на чогостата. Ако не се появят други познавачи на специалитета, не е изключено сред време той да бъде заличен от местната кухня.

Според познавача, за да направиш чогоста, трябва много добре да знаеш с каква пръст боравиш. Най-подходяща за специалитета била почвата, намираща на дълбочина пот пет метра. Тя се отличава с лилавото си обагряна и своите ценни съставки.

Освен това не съдържа пясък. Говори се, че похапването на чогоста е много полезно и по тази причина местните го препоръчват най-вече на бременни жени и хора, страдащи от различни заболявания.

Топки от кал

Всъщност яденето на кал се практикува наистина от много отдавна. Според учените индианците Венесуели, населяващи районите по поречието на река Ориноко, два пъти в годината похапвали почва, след като я препечели на огъня.

Те обаче не са единствените. Говори се, че в Нова Гвинея изследователите също се натъкнали на племе, което консумира глина. Хората от него обаче не посягали към почвата само понякога, а я консумирали най-редовно.

Според учените дори и начинът на живот на тези хора да ни изглежда много по-изостанал от този на средностатистическия съвременен човек, те разполагат с много по-ценни знания от нас. Специалистите са на мнение също така, че те познават добре уникалните свойства на глината, за които много от нас дори и не подозират.

Изследователите са убедени, че глината има невероятната способност да освобождава тялото от различни болести, тъй като след като бъде погълната, тя абсорбира вредните вещества в тялото и ги извежда навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Много интересна статия!Има логика в това глината да освобождава вредните вещества.В днешно време ние се тровим с храната,а всъщност полезните неща са само и единствено в природата,която все повече и повече унищожаваме.
0
0