Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Припомнете си вкуса на кисела - любимото кремче от детството!

Припомнете си вкуса на кисела - любимото кремче от детството!

Кисел

Макар киселите вече да са позагубили популярността си поради голямото разнообразие от готови кремове и пудинг, които се продават в лъскави опаковки в магазините, някога те са били любим десерт на децата. Всеки малчуган е чакал с нетърпение в кухнята редом до баба си или майка си да бъде поднесен любимият му десерт, независимо дали киселът е приготвен от сокове, сиропи, пресни или изсушени плодове, какао, мляко или други продукти.

За разлика от кремовете, които могат да бъдат приготвени за използването им в торти, сладкиши и сладки рула, киселите се правят единствено за непосредствена консумация. С течение на времето те се обезформят и не са вкусни. Едно време нямаше нищо по-апетитно обаче от прясно приготвения домашен кисел.

Както и при всяка друга дейност, и направата на кисел изисква определена доза опитност и осведоменост. Ето защо тук ще Ви запознаем с основните правила при приготвянето на кисели, в случай че решите да си припомните вкуса на това ретро кремче:

- Киселите се приготвят с нишесте. Обикновено то е пшенично, царевично или картофено, към което се добавя захар. Повечето сладкари съветват киселите да се приготвят с царевично нишесте, защото то лесно попива другите аромати и подправките, които ще му сложите;

- Гъстотата на киселите може да е различна. Понякога те са много гъсти, а друг път - полутечни. Това зависи от количеството нишесте, което ще използвате;

- Нишестето обикновено се размива с охладено прясно мляко или плодов сироп, но ако не разполагате с тях, можете да използвате и само вода;

Кисел от банан
Снимка: Радомира Михайлова

- Основен проблем при приготвянето на киселите е, че по време на варенето им те често образуват топчета, които развалят облика и вкуса на крема. За да избегнете това, е важно течността, към която добавяте нишестето, да е топла, но не и вряща. Разбърквайте непрекъснато до достигането на желаната гъстота на кисела;

- Киселите се изсипват в изплакнати със студена вода купи или чаши. Ако не искате да хванат коричка, можете да ги поръсите с пудра захар. Други аромати, които пасват на киселите, са канела, ванилия, карамфил и т. н. Ако ще сервирате киселите на деца, не е препоръчително да използвате алкохол, дори и само за придаване на аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest