Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ароматни мекички с цвят от акация? Оу, да!

Ароматни мекички с цвят от акация? Оу, да!

Мекички с акация

Красивите цветове на храста или на дървото Акация са привличали хората векове наред, но за първи път фигурират в писмените сведения едва в края на 18 в. Това интересно растение, което вирее по слънчевите места, се развива изключително бързо и на възраст може да стигне 100 години.

Но не само красотата му е впечатляваща. С времето станало ясно, че цветовете на акацията са идеални не само за направата на мед, но са полезни и за профилактиката на редица заболявания. Използват се за направата на сладка, сокове, сиропи и др.

В следващите редове може да видите какво се приготвя обикновено с акация, както и едно изненадващо приложение в рецепта, за което едва ли сте се сещали.

Чай от бяла акация

- подходящ при киселини, стомашни кръвоизливи, главоболие, кашлица, ревматизъм и др.
Акация

Необходими продукти: 2 с. л. цветове от акация, 600 мл вода.

Начин на употреба: Цветовете от акация се слагат във врящата вода и се оставят да киснат в нея за 2 часа. След това течността се прецежда към така получения чай можете да добавите мед и лимон на вкус. Приема се по 100 мл преди ядене три пъти на ден.

Сладко от акация

- което е не само много полезно, но и много вкусно
Мед от акация
Снимка: Веселина Константинова

Необходими продукти: 500 г цвят от акация, 1200 г захар, 2 ч. ч. вода, сока от 1 лимон

Начин на приготвяне: Цвета на акацията се отделя от съцветието и се претрива със захарта. Оставя се да престои така 12 часа, след което всичко се сварява заедно с водата. Когато сладкото се сгъсти достатъчно, към него се добавя и лимонената киселина. Сладкото се изсипва в предварително измити и подсушени буркани, които се обръщат с капачките нагоре и се държат така, докато изстинат напълно.

Сладки топчета от тесто за мекици с акация

Необходими продукти: 50 г цвят от акация, готово тесто за мекици, сока от 1/2 портокал, пудра захар, мазнина за пържене

Начин на приготвяне: Цветчетата от акация се накъсват и се поръсват с портокаловия сок. Смесват се с тестото за мекици и от него се оформят топчета, които се изпържват в сгорещената мазнина. Оставят се върху кухненска хартия да се отцедят и се сервират поръсени с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest