Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Спанакът - пролетната бомба от витамини и минерали!

Спанакът - пролетната бомба от витамини и минерали!

Спанакът - пролетната бомба от витамини и минерали!

За родина на спанака, който е любимото ястие на Катерина Медичи, се сочи Персия, а в кухнята на Европа се появява през Испания, внесен от арабите.

Богато е хранителното съдържание на този зеленолистен зеленчук. Съдържа въглехидрати и белтъчини, много минерали - калий, калций, магнезий, а от витамините преобладават В1, В2, С. Спанакът съдържа също и завидно количество йод, оксалова и фолиева киселина и каротин, а богатството му на желязо е ценен помощник при анемии.

Ползите от консумация на спанак

Поради богатото съдържание на желязо, фолиева киселина, витамини К и С спанакът има свойството да повишава хемоглобина в кръвта. Пиенето на пресен сок от спанак е за предпочитане за по-бърз ефект при анемични състояния. Може да се приема в чист вид или да се смеси с пресен сок от моркови.

В спанака има малко калории и е подходящ за спазващите диети поради затлъстяване или атеросклероза. Използвайте тази пролетна бомба от витамини и минерали правилно, за да се радвате на добро настроение пролетта. А, да - не забравяйте, че спанакът е топ храна срещу пролетна умора.

Кога спанакът може да е опасен за консумация

Салата със спанак

Каротинът (провитамин А), който се съдържа в спанака, помага на децата, които имат проблем с растежа, но трябва да се знае, че са нужни определени предпазни мерки при хранене на кърмачетата със спанак. При съхраняване на храна, приготвена от спанак 24-48 часа в топло помещение, под въздействието на бактерии нитратите се превръщат в нитрити.

Тези соли са отровни, защото, като се всмучат в кръвта, водят до образуване на метхемоглобин и с това изключват значителна част от червените кръвни клетки, еритроцитите, от процеса на дишане.

И поради това у децата 2-3 часа след употреба на преседяла храна със спанак, може да се появи посиняване, задух, повръщане, стомашно разстройство, шоколадово кафяв цвят на кръвта и в тежки случаи - колапс.

Ето защо трябва приготвените със спанак ястия да се съхраняват на студено място, а най-добре да се консумират само съвсем пресни такива.

Спанакът е противопоказен (да не се употребява) при чернодробни и бъбречни заболявания, подагра и заболявания, при които е вредна оксаловата киселина, която е в значително количество в спанака.

Правилна консумация на спанак

Когато се консумира правилно, спанакът е много ценна храна. Полезна е за диабетиците, ценна храна е за болните от туберкулоза, укрепва имунната система.

Има лек слабителен ефект и е полезен за хора, предразположени към констипация (запек). Успокоява болките при колики.

За да оползотворим витамините в спанака, за препоръчване е да се консумира пресен спанак на салати, а когато го варим, да използваме и водата, в която е врял, защото минералните му вещества преминават във водата.

Вижте още:

- Сок от спанак за прочистване на стомаха;

- Ползите и вредите от спанака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest