Гигантски омлет с 15 000 яйца постави нов световен рекорд

Гигантски омлет

На 27 март католическият свят отбеляза Великден и по този повод ентусиазирани майстор-готвачи от Югозападна Франция решиха да разбият световния рекорд, като приготвят най-големия омлет от 15 000 яйца.

В кулинарното постижение са се включили 12 готвачи, които са от братството Бесиере. При приготвянето на омлета имаше и публика от малко над 10 000 души.

43-годишната традиция по приготвянето на най-големия омлет на света се състои след всеки Великден според католическия календар. Легендата за появяването на ритуала разказва, че е започнал, след като Наполеон си е поръчал омлет от готвачите на Бесиере.

Понеже той идвал с цяла армия, настоявал яйца да се забъркат не само за него, а и за всички войници. След като успели да приготвят огромен омлет за толкова кратко време, френските готвачи започнали да го приготвят ежегодно.

Последният омлет на готвачите е забъркван с огромни шпатули, а съставките се смесвали в голям тиган от неръждаема стомана. Огънят по традиция бил запален в центъра на града, а след като омлетът е бил готов, всички присъстващи са си хапнали от него заедно с безплатна филия хляб.

Рядко се случва Великден в православния календар да съвпадне с Великден в католическия. И тази година те се разминаха, но макар и на различни дати празникът ще бъде отбелязан и от двата християнски свята.

Великденски зайци

Франция е една от страните, която всяка година отбелязва Възкресение Христово с пищни и интересни тържества. Според техните традиции на всеки Великден дръвчетата се украсяват с великденски яйца, както на Коледа украсяваме елха.

Навсякъде в страна се продават и подаряват шоколадови яйца и шоколадови зайци – двата символа на великденските празници. Вечерта преди Великден децата поставят гнезда из домовете си, а на сутринта те са пълни с яйца.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Обичам да гледам как се готви в такива големи количества :) Не съм присъствала никога на подобно пиршество,но ако имам възможност бих се включила в бъркането на огромна манджа :)/
0
0