Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хитрата домакиня ви съветва

Хитрата домакиня ви съветва

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74806
Готвене

Преди време ви бях запознала, мили дами, с някои трикове и тънкости в готвенето. Тази статия е нещо като продължение на предишната. Ще ви споделя още практични идеи, с които може да улесните и съкратите времето, прекарано в кухнята. И така, нека да започнем.

Предполагам, че всяка от вас е опитна домакиня и знае доста неща, свързани с това как да улесни готвенето у дома. Но все пак, случва се да има неща, с които не сме запознати. Аз също не знаех доста от тях, които, видите ли, са били толкова лесни за правене, а аз съм си губила времето и съм си хабила нервите, когато нещо не ми се получава.

Сигурно всяка от вас се е ядосвала, когато някой зеленчук или парче месо, които готвите в тигана, са залепвали. Е, сега ще ви издам една тайна, с която да предотвратите тази неприятна случка. Когато започнете да готвите, слагайте в тигана масло. Но не директно върху продуктите, които готвите.

Използвайте шпатулата и с нейна помощ избутайте месото или зеленчуците на единия край на тигана. Поставете другата половина на котлона и оставете бучка масло да се разтопи. Така топлото масло ще ви осигури незалепваща страна и вече може да поставите зеленчуците или месото обратно и да продължите да готвите. По този начин не само няма да залепне, но ще имате и добре сотирана храна.

Ако чакате гости и искате да им сервирате за предястие плато с вкусни зеленчуци, то е добре да сте готови с тях малко преди приятелите ви да са дошли, за да може да им обърнете внимание. Може да нарежете зеленчуците и да ги запазите свежи в хладилника поне 12 часа. За целта покрийте платото с влажна домакинска хартия и после увийте добре със стреч фолио. Така ще имате винаги свежи зеленчуци за вас и вашите гости.

Ако ще правите десерти, е добре да разбиете хубаво сметаната. Препоръчвам първо да прочетете етикета на продукта, защото може да я сбъркате с някоя по-лека сметана, която не става за сладкиши и която е добре да оставите за кафето. Много е важно да изстудите добре купата, в която ще разбивате сметаната. Ако сте купили неподсладена сметана, прибавете към нея две лъжици захар на една чаша сметана.

Когато започнете да разбивате, отначало го правете на най-силната степен, която има вашият миксер. Когато забележите, че бъркалките започват да оставят видими следи в сметаната, намалете на средна степен миксера. Продължете с разбиването, докато не получите меки връхчета в сметаната.

Месо

Сигурно на много от вас ви се е случвало, когато чупите яйца за омлет или за разбиване, да попадне някоя черупка в купата или тигана, нали? Е, това може да се промени просто като не чупите яйцата директно в купата, в която ще ги разбивате, или в тигана, където ще правите омлета.

За целта преди да добавите към сместа, в която ще разбивате, яйца, чукнете ги в отделна купа, разбъркайте леко и тогава поставете към сместа. Същото се отнася и за тигана. Ако все пак попадне черупка в сместа, най-лесният начин да я премахнете е като я гребнете с друга черупка.

Когато печете някое ястие и са ви останали малко сирене и кашкавал, смесете ги с хлебни трохи и ги добавете към ястието, малко преди да го извадите от фурната. Така ще получите много приятна коричка.

Ако задушавате месо, за да стане сосът невероятен и да има страхотен аромат, добавете 1-2 парчета ябълка.

Ако решите да правите картофена салата, за да стане тя по-бързо, обелете и нарежете картофите на едри кубчета и ги сложете да се варят във вода, в която сте сложили олио, сол и подправки по ваш избор.

Ако пък варите цели картофи с кожата, за да не се напука тя, добавете към водата, в която ще ги варите, оцет.

Ако искате зеленчуците, които задушавате, да придобият хубав карамелен цвят, добавете към маслото една чаена лъжица захар.

Ако мразите да стържете мек кашкавал, сложете го, преди да го настържете, за 15 минути в камерата. Така след това ще ви е много по-лесно да го обработите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest