Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Онигири: Японски оризови топки

Онигири: Японски оризови топки

МаринаМарина
Помощник Готвач
561305
Онигири

Да започнем с това, че на въпроса Какво ще ядете за закуска? повечето японци ще отговорят - ориз. Същият отговор е и за храненията в другите части на деня.

Онигири (в превод Държа в ръцете си) представляват оризови топки, които са традиционно ястие в Япония. Приготвят се от бял ориз, който се оформя като триъгълник или пък е с овална форма. Топките се завиват с водорасли Нори.

По оригиналната рецепта Онигири се пълнят с умебоши, солена сьомга, катсуобуши, комбу, тарако. Вкусът на топките обикновено е кисел или солен, по този начин оризът се запазва за по-дълго време свеж.

Любимо ястие е на японците, тъй като се приготвя много лесно, освен това в страната има специализирани магазини само за Онигири и в тях го продават с различен пълнеж.

Оризови топки Онигири

За разлика от сушито, което се прави с ориз, овкусен с оцет и захар, Онигири се приготвя само с леко подсолен ориз. Все по-често Онигири се включва в менюто на европейски и руски ресторанти, което показва големия интерес към традиционните ястия на източните страни.

Твърди се, че през 11-ти век самураите са носили в себе си подобни оризови топки, завити в бамбукови листа, на бойното поле.

Тогава клечките за хранене все още не са били разпространени и затова хората са събирали ориза на малки топки, за да им е по-лесно да го консумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest