Коя зелена подправка на кое ястие отива

зелени подправки

Зелените подправки са много разнообразни на аромати и форми. Тяхното предимство е за подчертаване вкуса на храната. Добиват се от най-различни растения, чиито листа, стебла, кора, пъпки или цветове могат да се употребяват цели, смлени или нарязани, за да добавят аромат към всички видове ястия. Мирисът е много добър индикатор за качество на пресните и сухите подправки.

Подправките не добавят никаква мазнина, сол, както и реални никакви калории към ястията. Сушените варианти се ползват по-широко, защото са най-достъпни. Когато се работи с тях, се слага по-малко, защото вкусът е по-концентриран от този на зелените. Например, ако дадена рецепта изисква да сложите 1 с.л. пресен див лук, сложете 1/2 с.л. сушен.

Повечето сухи подправки се добавят в началото на ястието. За разлика от тях зелените подправки е добре да се добавят в края на готвенето. Ако обаче ползвате зелени подправки в ястия без топлинна обработка като салати или салци, е добре да ги сложите доста преди да поднесете порцията, за да се развият добрите им качества.

Когато купувате зелени подправки, следете цвета им да е равномерен от връхчето на листата го края на корена. Листата и стръковете трябва да са здрави, да няма повяхване, петна и следи от вредители. Съхранявайте ги хлабаво завити във влажна хартиена салфетка. Сложете ги в найлонов плик, за да запазите влагата и да намалите повяхването, надпишете ги и ги дръжте в хладилник при 2 до 4 градуса.

Джоджен

Често срещани зелени подправки и тяхното приложение:

*Босилек - в салати, с домати, в ястия с яйца, риба, агнешко, пица и хляб;

*Дафинов лист - в супи, в задушено, с месо, с морски дарове, със зеленчуци;

*Див керевиз - в супи, салати, ястия с риба, пилешко, картофи;

*Див лук - с яйца, в супи, с риба, пилешко, картофи;

*Копър - в супи, туршии;

*Кориандър - в супи, салати, в мексиканска кухня, с миди и ракообразни;

Подправки

*Майорана - с месо, сосове;

*Мента - в сосове, супи, десерти;

*Риган - в сосове, с меса, със зеленчуци, пици;

*Магданоз - като гарнитура, в ястия с картофи, ориз, меса, супи;

*Розмарин - с месо, в Средиземноморската кухня;

*Естрагон (тарос) - във френската кухня, с пилешко, в ястия с яйца, с риба;

*Мащерка - в ястия със свинско, в задушено, в супи, с домати.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати