Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарен учебник: Видове доматени консерви и как да готвим с тях

Кулинарен учебник: Видове доматени консерви и как да готвим с тях

NEVINEVI
Помощник Готвач
251k
Домати в Консерва

В магазините има голям избор от всякакви продукти с домати. Нека ви представим някои от тях и как да ги използвате.

Нарязани домати в консерва

Тези домати са от кръглите сортове и се консервират зрели в собствен сок. Парчетата домати се разваряват за около 30 минути, но сосът запазва текстурата си. В някои видове консерви има чесън или подправки, дори люта чушка и маслини. Използвайте тези домати в сосове за паста, къри и гювечи.

Чери домати в консерва

Те са сладки и много ароматни. Не ги гответе прекалено дълго защото ще загубят формата си. Използвайте тези домати за бързи сосове за паста.

Цели домати в консерва

Целите домати в консерва са с по-продълговата форма и са по-месести от кръглите сортове домати. Тези домати са чудесни ситно нарязани за салца. За гъсти сосове за паста отцедете доматите и ги оставете да къкрят в тенджера и после ги намачкайте с вилица.

Пасата

Кулинарен учебник: Видове доматени консерви и как да готвим с тях

Това са пюрирани и прецедени домати. Гладката и подобна на сос консистенция е подходяща за чили, сос болонезе, яхния, гювеч и супи. Също така може да ползвате пасата за намазване на тесто за пица. В магазините има и подправени варианти.

Доматено пюре

Понякога го наричат доматена паста или доматен концентрат. Придава богат аромат на ястията, може да го използвате и като сгъстител на соса в ястия на фурна или за подсилване на цвета на някое по-бледо ястие. В магазините се предлагат различни варианти в бутилки, консерви или тубички.

Сушени на слънце домати

Това са домати, нарязани и почистени от семките, посолени и изсушени на слънце. Доматите губят много от суровото си тегло и за 1 кг сушени домати са необходими около 14 кг пресни домати. В магазините се предлагат и накиснати в зехтин и подправки. Вкусът им е много наситен и е подходящ за вегетариански ястия или за подсилване аромата на хляб, задушено месо или ризото.

Кулинарен учебник: Видове доматени консерви и как да готвим с тях

Полезни съвети

Сготвени доматите са още по-полезни от пресните. Готвенето за 15 минути разрушава клетъчната стена на доматите и освобождава ценния антиоксидант ликопен, за който се смята че намалява риска от някои видове рак и се ползва за лечение при висок холестерол и сърдечни заболявания.

Разликата между евтините и по-скъпите консерви домати е, че при евтините консерви доматите обикновено не са с еднакви размери, сокът е по-рядък и не са толкова сладки и ароматни. Това лесно се оправя с малко доматено пюре или с щипка захар, която неутрализира излишната киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest